„Газовата сделка на века“ създава ценови репер за световния пазар

Изгодната газова сделка, подписана тази седмица между Русияи Китай, ще създаде нов репер за световните пазари и ще окажеценови натиск върху другите производители, тъй катопотребителите могат да избират от все повече източници надоставки, пише Ройтерс.

Тази седмица Китай и Русия подписаха дългоочаквана сделка за доставки на газ за 400 млрд. долара, осигурявайки на гладния за енергия Китай водещ източник на гориво, отваряйки в същотовреме нов пазар за Москва на фона на рисковете да изгубиевропейските си клиенти заради украинската криза.

Контролираната от държавата руска компания Газпром засегаотказва да каже при каква цена е сключена сделката, но източници от сектора твърдят, че е между 350 и 380 долара за 1 000 куб. метра. Това би било сходно на плащаното от повечето европейскиенергийни дружества, които имат дългосрочни договори с отстъпка, подписани през последните две години.

Някои източници пъктвърдят, че цената е толкова ниска, колкото Газпром би могъл даси позволи на предела на загубата, предава БТА.

Fitch Ratings коментира, че сделката „определя нов репер стова, което Китай е склонен да плати за природния газ подългосрочни договори“. Сделката също така отваря огромен нов пазар за Газпром,който до момента получава около 80% от приходите си от Европа,където търсенето е в застой и печалбите намаляват.

„Предвид несигурния растеж на европейското търсене на газ иукраинската криза, довела до призиви Европа да намализависимостта си от руския газ, сега Газпром се нуждае от „НоваЕвропа“ – навлизане в Китай“, отбеляза Стивън О'Рурке откомпанията за енергийния изследвания и консултантски услуги Wood Mackenzie.

Миналогодишното решение на руското правителство да отнемеправото на Газпром да бъде единствен износител на газ същодопринесе за сключването на сделката с Китай, сваляйки цените в нея до нива, благоприятни за Пекин.

За Китай цената на руската сделка е решаващо под разходитеза внос на втечнен природен газ (ВПГ) от Азия – гориво, от което той все повече зависи. Засиленият внос на газ освен това ще помогне на Пекин в обявената „война на замърсяването“, с която цели да намализависимостта си от въглищата, допринасящи за вредния смог вголемите градове.

Нов Репер

Сделката между най-големия износител на енергия в света иводещият вносител ще даде отражения далеч отвъд границите наРусия и Китай, тъй като на практика създава нов ценови репер.

„С тръбопроводна сделка от такъв мащаб Русия хвърлиръкавицата на производителите на ВПГ, ухажващи китайскитекупувачи“, заяви Дейвид Стоукс от Timera Energy. „Руският износ по тръбопроводи, който изглежда е сконкурентни цени спрямо ВПГ, се очаква да окаже материалновъздействие в подкопаването на китайското търсене на ВПГ.Вероятно ще има значителен вторичен ефект върху световниятбаланс между предлагането и търсенето на ВПГ, предвидцентралната роля на Китай в прогнозите за растеж“, допълни той.

Китай планира да построи 15 нови терминала за внос, коитослед като бъдат завършени, ще го изстрелят от позицията насравнително малък вносител на ВПГ до най-големия потребител след Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *