„Газпром“: Втората тръба на „Турски поток“ за Европа ще минава и през България

Към момента България не е уведомена официално от руска страна, че втората тръба на газопровода “Турски поток“ да минава през наша територия. Това съобщават  от пресцентъра на енергийното министерство. Поводът е обширна статия в популярното бизнес издание в Русия вестник „Комерсант“, че  „Газпром“ е определил окончателно трасето на втората тръба на газопровода „Турски поток“ и то ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Другият вариант за продължаване на маршрута бе през Гърция.

От публикуваните в периода октомври-ноември материали на газопреносните оператори на четирите държави в рамките на процедурата за резервиране на бъдещи мощности следва, че трасето на „Турски поток“ ще преминава през техните територии. Операторите на Унгария, Словакия и Австрия в края на октомври вече проведоха търг за резервиране на нови мощности от октомври 2022 г. за седем години напред. Системата е резервирана за 4,3 милиарда кубически метра на входа на Словакия откъм Унгария, което би трябвало да увеличи възможността за газов поток между страните до 5 милиарда кубически метра годишно. Резервиран е капацитет на входа на системата в Австрия откъм Словакия в размер на 3,8 милиарда кубически метра годишно. Тръжните процедури все още не са напълно завършени, това трябва да стане до март 2019 г. Според източници на „Комерсант“ на пазара „Газпром“ ще резервира всички предложени мощности. Очертаващият се пълен монопол компанията отказа да коментира. През 2017 г. тя използва точно същата процедура за резервиране на капацитета за продължаване на газопровода „Северен поток-2“ в Германия, Чехия и Словакия. Процедурата е предвидена в европейското законодателство и се прилага при строителството на нови газопроводи, пише „Комерсант“.

Така например „Булгартрансгаз“ планира да обяви на търг определени количества газ на входа от Турция и на изхода към Сърбия, твърди вестникът. На влизане от Турция компанията предлага от 1 януари 2020 г. за срок от 20 години 15 млрд. и 800 млн. кубични метра газ годишно, което съвпада с капацитета на едната тръба на „Турски поток“. На излизане към Сърбия – 4 млрд. кубични метра с възможност за увеличаване до 11 млрд. през 2021 г. Маршрутът на „Турски поток“ през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод „Южен поток“, отбелязва „Комерсант“.

 

Ели ЯНЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *