Газпром е готов да доставя обеми по-големи от планираните

В очакване на сурова зима Газпром е готов да помогне с газ на съседните страни извън планираните обеми, заяви президентът на руската газова компания Алексей Милер, предаде БТА.
Той каза това на работна среща с премиера Владимир Путин, който припомни, че Турция, особено в последните години, редовно иска увеличение на доставките през зимата. Милер увери премиера, че компанията е готова да изпълни такъв род задачи. Той даде пример с увеличените доставки за Турция в продължение на 10 дни след прекъсването на газовите доставки от Иран заради авария в края на август.
Тази година Газпром ще запази износа на газ на равнището от милата година от 145 милиарда куб. метра, а дори може да надхвърли този обем с 5 милиарда куб. метра, изтъкна Алексей Милер. Той отбеляза, че Германия и Франция и като цяло Северна и Централна Европа показват много добро темпо на растеж на потреблението на газ в сравнение с 2009 година.
За съжаление, допълни Милер, тенденцията в Южна, Югоизточна и Източна Европа е друга. Той потвърди репликата на премиера, че това е свързано с темпото на възстановяване на икономиката в тези страни.
През първите десет месеца на 2010 година Газпром е добил 365,5 милиарда куб. метра газ, което е с 15 процента повече спрямо същия период на миналата година. Милер подчерта също така нарастването на потреблението в електроенергетиката, металургията, циментовата промишленост и химическата промишленост, както и на населението.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *