Газпром е построил 80 на сто от газопровода „Турски поток“

Газпром вече е построил 80 процента от общия маршрут на газопровода „Турски поток“. Съобщението направи президентът на Газпром Алексей Милер на съвещание чрез конферентна връзка, посветено на Деня на работниците в петролната и газова промишленост.„Продължава изпълнението на най-важните експортни проекти на Газпром на европейско равнище. Подготвителните работи за полагането на тръбите на газопровода „Северен поток-2“ в териториалните води на Германия, в района на Любмин са в ход. Строителството на газопровода „Турски поток“ върви, като по двете линии са положени 1,5 хиляди километра тръби или около 80 процента от общата дължина на тръбопровода“, каза Милер, цитиран от ТАСС.
Газпром започна строителството на морския участък от газопровода „Турски поток“ през май 2017 година. Морският участък ще мине по дъното на Черно море до турското крайбрежие и ще бъде дълъг 930 километра. По-нататък ще бъде изградена сухопътната транзитна (втората – бел.ред.) линия до границата с Турция с дължина 180 километра.
Първата линия ще е предназначена за турския пазар, а втората за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа. Мощността на всяка линия е 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Планира се доставките на газ да започнат в края на 2019 година.
До края на 2018 година Газпром ще завърши основните работи по полагането на газопровода „Силата на Сибир“ за доставка на руски газ за Китай, допълни Милер. Парите за строителството на газопровода „Силата на Сибир”, по който ще тече синьо гориво към Китай, ще дойдат изцяло от руската компания.  Финансиране от Китай, както се споменаваше преди месец, няма да има. Общата сума, която ще е необходима за изграждането на газопровода е 480 милиарда рубли. Според един от шефовете на компанията – Александър Медведев, строителството може да бъде ускорено и доставките да започнат по-рано от предвидения 4 годишен период, ако китайската страна поиска това. Засега обаче от страна на Пекин няма поставени искания за ускоряване на строителството. През май 2015 година Русия и Китай се договориха за доставка на 38 милиарда кубически метра природен газ на година в продължение на 30 години по така наречения „източен маршрут”.

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *