Газпром заложи ”Северен поток-2” в Лондон, турският стига бряг през май

Газпром направи решителна крачка за осигуряване на проектно финансиране на „Северен поток-2“.  Компанията заложи акциите на своето дружество Nord Stream 2 AG в британската финансово-кредитна агенция Glas Trust, съобщи „Комерсант“. Това е било осъществено през август 2017 година и срещу залога „Газпром“ е получил 90 милиарда рубли, като срока на залога е до 2038 година. Средствата, необходими за изграждането на газопровода са 89.7 милиарда рубли, което почти напълно съвпада с осигурените през британската кредитна агенция.
Причините основно за това са от съображенията, че след опасността руската компания и нейната дъщерна компания, която ще изгражда и експлоатира „Северен поток-2“, да попаднат под американски санкции по закона CAATSA се увеличи.
На практика така партньорите на „Газпром“ в проекта- компаниите Shell, Engie, Uniper, Wintershall и OMV-не могат да бъдат санкционирани, тъй като не са акционери в изграждането на газопровода и не са инвестирали пари в него. Сега тези европейски компании ще дават пари на британската финансово-кредитна агенция и тя ще финансира „Северен поток-2“. така ако някой попадне под американските санкции, това ще е Glas Trust. Срещу това, британците ще получават вероятно доста висок процент от печалбите на Nord Stream 2 AG.

В същото това време стана ясно, че първата линия на газопровода „Турски поток“ ще бъде завършена до месец. За това съобщи управителят на „Газпром“ Алексей Милер, цитиран от ТАСС. 827 километра от съоръжението вече са прокарани по дъното на Черно море от руския бряг, а до турския остават още около 100 километра. Строежът започна през май 2017 година, а първите доставки се очакват към края на 2019 година. Първата линия на „Турски поток“ е предназначена за нуждите на турския пазар, а втората – за Южна Европа. Всяка от тях е с мощност от 15,75 милиарда кубически метра годишно.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *