„Газпром“ намали цената на природния газ за няколко страни

Намалението важи за някои от най-големите европейски партньори на „Газпром“ – френската Gaz de France (GDF), германската Wingas, словашката държавна компания SPP и турската Botas.
„Партньорите ни поискаха ревизия на цената и ние я направихме, за да осигурим конкурентност на руския газ“, коментира директорът на руската компания Александър Медведев. Няма да има увеличение на т.нар. спот цени (бел. авт. – цената на незабавната доставка на дадена стока), добави той.
Понижението в цената се обяснява с увеличения добив на шистов газ в САЩ, което е принудило „Газпром“ да пренасочи доставки за Европа, тъй като няма как да ги реализира на американския пазар.
През последните две години цената на природния газ в Европа се движи без особено големи колебания, за разлика от цената на петрола. Затова неколкократно някои европейски клиенти на „Газпром“ поискаха промяна в цената на „синьото“ гориво и обвързването му с т.нар. спот цени. По принцип контрактите на „Газпром“ са обвързани главно с цената на петрола, а спот цените на природния газ са средно 25% по-ниски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *