Газпром обяви , че ще завърши Северен поток 2 въпреки санкциите на САЩ

Проектът Северен поток 2, на стойност 11 млрд. долара, който има за цел да добави втори газопровод от Русия към Европа, ще бъде изграден независимо как биват интерпретирани новите санкции от САЩ, заяви представител на Газпром по време на конферентен разговор в сряда.

Представителите на Газпром заявиха още по време на разговора с инвеститори, че наскоро наложените санкции от САЩ не забраняват на компанията да взима заеми от чужбина, предава Ройтерс.

САЩ на няколко пъти въведоха санкции срещу руски компании и лица заради участието на Москва в кризата в Украйна и заради предполагаемата намеса на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Последният набор от наказателни мерки от САЩ бяха наложени върху Москва този месец. Те включват санкции върху чуждестранни компании, които инвестират или подкрепят в руски енергийни проучвания. Освен това със санкциите бе намален периода, за който базирани в САЩ юридически лица могат да предоставят финансиране на руски енергийни компании, от 90 на 60 дни.

Александър Иваников, представител на Газпром, заяви по време на разговора, че законодателството е неясно и може да бъде широко интерпретирано.

„По предварителни оценки това не унищожава възможността Газпром да взима заеми от чужбина“, каза той, добавяйки, че компанията и партньорите ѝ се опитват да получат яснота по санкциите.

„Дори ако има рискове, проектът Северен поток 2 ще бъде изпълнен независимо от обясненията на адвокатите и финансовото министерство на САЩ“, каза той.

По-рано тази година Unioer, Wintershall, Shell, OMV и Engie договориха да дадат на заем по 10% от стойността на газопровода, информира investor.bg.

Газпром ще остане единственият акционер в Северен поток 2, натоварвайки се с 50% от разходите за тръбопровода, който ще има капацитет да пренася 55 млрд. куб.м. газ годишно до терминал в Германия. Плановете се той да започне работа през 2019 г.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *