Газпром одобри кредит от 2,1 млрд. евро за „Турски поток“

Съветът на директорите на Газпром е одобрил предоставяне на кредит от 2,142 млрд. евро на компанията оператор на проекта „Турски поток“ Саут стрийм транспорт (South Stream Transport), предаде ТАСС.Газпром одобри кредит от 2,1 млрд. евро за „Турски поток“.

Резултат с изображение за газпром

Заемът се отпуска за попълване на оборотните средства и е с лихва от 3,98 процента, като се предвижда да бъде върнат най-късно на 30 декември 2023 година.
В края на май Газпром и правителството на Турция подписаха протокол за сухопътния участък на транзитната линия на газопровода „Турски поток“ за доставки на руски газ до европейските потребители.
В допълнение към протокола Газпром и турската Боташ (Botas) сключиха споразумение за основните условия и параметри за строителство на участъка. Подписаните документи позволяват да се премине към практическите стъпки по изпълнението на проекта. Със строителството на сухопътния участък ще се заеме съвместната проектна компания ТюркАкъм газ ташима (TurkAuim Gaz Tasimsa A.S.), която ще бъде създадена на паритетна основа.

Преди време председателят на управителния съвет на руския газов холдинг Виталий Маркелов, съобщи, че Газпром води преговори по маршрута на втората линия на „Турски поток“ на територията на Турция. При телеконференция вицепрезидентът на Газпром АлександърМедведев каза, че в най-скоро време компанията окончателно ще опрели маршрута на втората линия на „Турски поток“ за снабдяване на страните от Южна и Югоизточна Европа. По думите му сега се обсъждат два основни варианта в съответствие с процедурите в ЕС и Еврокомисията. Като потенциални пазари той посочи Гърция, Италия, България, Сърбия и Унгария, информира economynews.bg.
Газпром започна изграждането на морския участък на „Турски поток“ през май 2017 г.

Планира се на границата между Турция и Гърция да се изгради хъб за пренос на природен газ до европейските страни. За строителството на газопровода на територията на Русия ще се използва по-рано построената инфраструктура за неосъществения Южен поток. Морската част на проекта се планира да е 910 км и ще принадлежи на Русия, а сухопътната част по турската територия ще бъде 180 км. Предвижданите средства за изпълнение на проекта са 11,4 млрд. евро.

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *