„Газпром“ продаде дела си във вестник „Известия“

Руският газов монополист „Газпрмо“ е продал мажоритарния си дял във вестник „Известия“ на фирма, свързана с бизнесмен, за който се съобщава, че е близък до премиера Владимир Путин, предаде Ройтерс, цитирана от БГНЕС.

„Газпром-Медия“ заяви в прессъобщение, че е отстъпила контрола върху 50,19% дял от „Известия“ на застрахователната компания „СОГАЗ“. Компанията е част от група, контролирана от Руската национална банка, чийто председател е Юри Ковалчук. Руски медии съобщават, че Ковалчук е в тесни отношения с Путин и че двамата са част от елитна група, притежаваща вилни участъци близо до втория по големина руски град Санкт Петербург.

Путин наскоро предаде президентския пост на своето протеже Дмитрий Медведев, но според мнозина анализатори за момента именно той контролира вземането на решенията. По време на 8-годишното управление на Путин собствеността на най-големите руски телевизионни станции и вестници бе концентрирана в ръцете на държавни корпорации или приятелски настроени към Кремъл бизнесмени. Същевременно по-сериозните средства за масова информация се отнасяха различно към отразяването на властимащите и опозицията, която ги обвини, че на практика е изключена от техните материали.

Вестник „Известия“ започва да излиза през 1917 г. През 2004 г. Раф Шакиров бе уволнен от поста редактор на медията заради отразяването на обсадата на училището в Беслан, където бяха убити над 300 души, повечето от тях при хаотичния щурм на силите на сигурността.

Между май и октомври миналата година средно 371 000 души са били читатели на вестника, което го поставя сред най-четените в Русия. Един от най-ценните активи на вестника е огромен офис в центъра на Москва.

lev.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *