Газпром с рекорд при износ за Европа за 1 ден

Газпром направи нов удар в серията от рекорди и за шести път тази есен отчете исторически дневен максимум на износа на газ за Европа. На 11 ноември, вчера, са били доставени 597,9 милиона кубични метра, се посочва в съобщение на компанията.Увеличението спрямо 10 ноември, когато бе поставен предишният рекорд (591,7 милиона кубични метра – бел. ред.), е 6,2 милиона кубични метра.
По данни на Газпром за периода януари-октомври 2016 година доставките за т. нар. далечна чужбина (страните извън ОНД) са нараснали с 10 процента на годишна основа или с 13,05 милиарда кубични метра.
За Германия доставките са нараснали със 7,5 процента (2,75 милиарда кубични метра), за Великобритания – с 54,6 процента, за Франция – с 20,4 процента, за Австрия – с 27,5 процента, за Гърция – с 47,3 процента, за Холандия – с 91,8 процента, за Дания – с цели 149,4 процента, за Полша – с 16,7 процента.
През 2015 година газовият холдинг увеличи експорта за Европа с 8 процента до 159,4 милиарда кубични метра.
По-рано ръководителят му Алексей Милер заяви, че тази година износът може да превиши 170 милиарда кубични метра, като не изключи и догодина да бъдат запазени високите обеми, припомня ТАСС.

По предложения на газовия гигант руското правителството реши да отложи сеизмичните проучвания в Баренцово море за две до пет години, а сондирането ще бъде отложено с още три. Вероятно двете полета на „Газпром“ със залежи на газ в Щокман, Баренцово море (Северна Русия), ще започнат да функционират не по-рано от 2025 г., вместо от 2016 г. както е било планирано.
Първоначално според Държавната енергийна програма не по-малко от 10% от всичкия руски газ се очаква да бъде произведен на шелф до 2035 година. Ако сондирането се отложи, тези очаквания няма да бъдат постигнати.
„Главният фактор, който повлия на решението на „Газпром” да отложи геоложките си изследвания, е настоящото положение на световния въглеводороден пазар”, съобщава анализатор от „Финам Холдингс“ (Finam Holdings) Алексей Калачов. По думите му ръководенето на сеизмични проучвания и, най-важното, на сондажи в отдалечените шелфове, е прекалено скъпо и икономически неизгодно при условия на ниските цени на петрола. По-разумно е да се концентрират усилия върху шелфове, които са по-достъпни за проучвания, и да се отложат труднодостъпните за по-добри времена, добави той.
„Доказаните резерви ще стигнат за повече от 70 години, затова на „Газпром” не се налага спешно да развива ресурси на шелфа”, обяснява директорът на East European Gas Analysis Михаил Корчемкин.
Но остава един важен въпрос. Ще повлияе ли това на цената на руския газ за европейските потребители? По думите на Корчемкин цената на производството и обема на резервите не са част от формулата за изчисляване на цената на руския газ, което означава, че няма да има въздействие върху цената за потребителите на руски газ в Европа.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *