Газът скача с 5,63 лв.

С 5,63 лв. ще поскъпне природният газ от 1 октомври. Това стана ясно на общественото обсъждане на цените на газа за последното тримесечие на годината. Синьото гориво се очаква да скочи с 1,86%, а не както поиска общественият доставчик „Булгаргаз“ – с 6,57%, каза шефът на ДКЕВР Константин Шушулов. Това означава, че цената на газа ще бъде 308,58 лв. за 1000 куб. метра без ДДС. Окончателното решение ще бъде взето в четвъртък на закрито заседание на регулатора.

Енергийната комисия е орязала с около 80 млн. куб. м прогнозните количества на газ на входа на страната. Това е така, защото за същия период миналата година не са изпълнени прогнозните количества, каза Шушулов. Ще трябва да плащаме неустойки за неизпълнение по договора с „Винтерсхал“, контрира икономическият директор на „Булгаргаз“ Димитър Гогов. В момента държавната компания има над 1,3 млрд. куб. метра газ в хранилището в Чирен.

Увеличение на парното не се очаква, ако бъдат приети тези цени, коментира Шушулов. Цените на топлофикационните дружества бяха коригирани през юли заради поскъпването на горивото за второто тримесечие.

Ивайло Велков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *