Гаранциите на ЕК за СЕТА са кухи фрази

Гаранциите от декларацията на Европейската комисия във връзка с решението на Европейския парламент за СЕТА продължават да бъдат обект на коментари и спорове в Европа.

Гаранциите на ЕК за СЕТА по този начин  продължават във времето и обществото  отзвукът от решението на Европейския парламент, който одобри всеобхватното търговско и икономическо споразумение между Европейския съюз и Канада – СЕТА. Споразумението има за цел да стимулира търговията със стоки и услуги, както и търговските и инвестиционни потоци. Разпоредбите на СЕТА ще се прилагат условно от април тази година. Споразумението ще премахне митническите тарифи върху повечето стоки и услуги, като предвижда взаимно признаване на сертифицирането на широка гама от продукти.
След гласуването в ЕП стана ясно, че повечето от българските евродепутати изобщо не са чели споразумението с Канада, като причините за това са основно две: първата – че документ от 1400 страници изисква значителен капацитет от знания, воля и свободно време, а втората – че и да ги прочетеш, няма никаква гаранция, че ще разбереш за какво става реч, след като нямаш достатъчно сиво вещество между двете си уши.
Споразумението крие рискове, свъразни с околната среда, предупреждава Ивайло Попов,  който е координатор на направление „Храна и Земеделие в ЕС“ в екологичното сдружение „За Земята“. По думите му България не е направила анализ на въздействието на СЕТА върху страната ни, а това е задължително.
Ивайло Попов коментира и  какъв ще бъде ефектът на СЕТА от икономическа гледна точка за България, както възможностите за регулиране на национално ниво в социалната и в екологичната сфера:
Ние все още считаме, че споразумението с Канада застрашава екологичните стандарти на Европа и смятаме, че клаузите, които предвижда то, в крайна сметка ще бъда използвани, за да бъде наложен бизнес интересът над екологичното законодателство.  

Попов коментира и гаранциите, които ЕК е дала, че Европа няма да бъде застрашена от прилагането на споразумението: Гаранциите са чисто политически, отбеляза той и допълни: Предимно говорене, нищо обвързващо в самите споразумения. Съвместната интепретативна декларация, която трябваше да подобри тези неща, всъщност преповтаря кухите фрази, без изобщо да въведе някакви механизми за реализирането на тези неща.  Нещо повече – дори в нея се позовават на международни текстове член  – 1.Д, по които Европа е губила дела. Например делата, които Канада на времето водеше срещу Европейския съюз заради забраната на ГМО и забраната на говеждото, третирано с хормони, беше именно благодарение на този член, който те сега цитират, което е поредният фарс всъщност. 

„Договорът третира общи формулировки, които дават възможност да се атакува практически всеки ход на властта. Например, ако правителството реши да започне кампания срещу тютюнопушенето, засегнатите компании може да атакуват подобна инициатива на местните власти. Това вече се е случвало“, коментират и български експерти, които са против присъединяването към СЕТА.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *