Гастарбайтери се връщат от Гърция, Кипър и Испания

Белег за това са десетките дипломи, които чакат да бъдат легализирани, за да може учениците да продължат образованието си в съответния клас. Комисията за признаване на класа или степента на образование към регионалния инспекторат е легализирала 25 свидетелства за средно от декември, откогато съществува, до сега. 142 са признатите документи за завършен клас или основно образование. “Получили сме над 500 заявления, но сме давали и откази, заради липса на оригинали или необходимите заверки от съответната държава или външно министерство”, обясни зам.-председателят на комисията Иванка Русалова.
Масовата вълна са от Гърция, Кипър и Испания, където кризата е най-осезаема. По-малко са децата на наши емигранти в Италия, Англия, САЩ. Има също от Белгия, Холандия, Швеция и Норвегия, но единични случаи. Признати са документите и на две деца от Сирия, които явно са потърсили убежище тук в резултат на кръвопролитията.
Децата от 4 до 8 клас, ако не са чуждестранни граждани, се явяват на приравнителен изпит по български език за признаване на класа, до който да учили. В гимназиалния етап се приравняват изучаваните в чуждата държава предмети към българския учебен план за задължителна подготовка. Ако предметите са наполовина спрямо нашите, по другата половина се явява на приравнителни изпити.
Тъй като комисията прави легализации ва документи с цел да послужат за издаване на шофьорска книжка, 71-годишен норвежец подал заявка, но се оказало, че образованието му не позволява издаването на свидетелство за МПС. Арменци, грузинци и руснаци, живеещи в България, но завършили в родината си, също напирали да им признаят документите, за да могат да си извадят книжки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *