Гвиана може да се превърне в голям производител на петрол

Гвиана, малката англоговоряща страна в Южна Америка, е напът да се превърне в следващия голям производител на петрол в западното полукълбо, привличайки внимание и инвестиционни долари от някои от най-големите петролни компании в света, съобщава New York Times.

Тази седмица Exxon Mobil и Hess обявиха успешния сондаж при дълбоководни проучвания, които могат много скоро да докажат, че земните недра под гвианските крайбрежни води съдържат едни от най-богатите петролни и газови залежи, откривани през последните десетилетия. Според оценки на експерти само едно от крайбрежните полета, известно като Лиза, може да съдържа 1,4 млрд. барела петрол, смесен с природен газ, което е сравнимо с едни от най-големите полета в Южна Америка.

С население от под един милион души Гвиана – източната съседка на Венецуела, може да изнася почти целия петрол, който ще започне да произвежда, вероятно около 2020 г.

Изявленията на компаниите бяха направени само дни, след като правителството на Гвиана обяви намерението си да построи център за обработка на петрол и обслужване на стойност 500 млн. долара на остров Краб – огромна инвестиция за една от най-бедните страни в региона.

Груби първоначални експертни оценки за това колко петрол може да има Гвиана варират, достигайки до над 4 млрд. барела, който на днешни цени би струвал над 200 млрд. долара. Страната обаче, която в момента произвежда малко енергия, силно се нуждае от тръбопроводи и друга инфраструктура, за да започне сериозно производство и износ.

„Рядко се случва някоя страна да ускори толкова бързо“, казва Мат Бломърт, ръководител на проучванията в Латинска Америка към консултантската компания Wood Mackenzie.

Откритието е още един сигнал, че Южна Америка се превръща в критично важен доставчик за световните петролни пазари. Бразилия и Колумбия вече са големи производители, информира investor.bg/. Аржентина направи голяма стъпка в същата посока, когато Chevron и няколко други международни петролни компании обещаха да инвестират поне 5 млрд. долара тази година и още милиарди през следващите в шистово поле в Патагония.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *