Генералният директор на „Би Би Си“ си отива с 2 млн. долара обезщетение

Същевременно вълната, която предизвика оттеглянето му, достигна нови колосални размери днес. Директорът на „Би Би Си Нюз“ Хелън Боудън и нейният заместник Стив Мичъл също се оттеглиха от постовете си.
Що се отнася до Ентуисъл, той ще взема една трета от парите на момента. Останалите от тях ексдиректорът ще получава като пенсия след като се оттегли от активната трудова дейност. Интересното е, че той ще получи сумата въпреки краткия си престой на поста, продължил едва 54 дни.
Председателят на „Би Би Си Тръст“ Лорд Патън също се включи в кризата и обясни, че Ентуисъл ще продължи да подпомага дейността на телевизията. Това ще стане посредством „даване на сведения за серията от разследвания около скандала с Джими Савил, за да може да се стигне до развръзка и „Би Би Си“ най-сетне да продължи напред“.
Обвиненията, които отприщиха проблемите в „Би Би Си“, бяха свързани с педофилия и бяха предявени спрямо виден депутат. Оказа се обаче, че те са фалшиви. Името на депутата изплува покрай сексскандала с покойния водещ Джими Савил. Оказа се, че легендарният журналист е посегнал на стотици жени и деца по време на работата си във водещата британска медия. Вътрешното разследване срещу Савил е било потулено от предишните управляващи на „Би Би Си“, а Ентуисъл се очертава като изкупителната жертва на скандала.
Отиващите си Боудън и заместникът ѝ Мичъл също са част от жертвите, след като са били помолени да предадат всички свои задължения. Новият действащ генерален директор на „Би Би Си“ – Тим Дейви, както и Лорд Патън пък обявиха, че „медията се нуждае от нова ясна линия на управленски контрол“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *