Геоблокирането при онлайн търговията отпада от утре

От понеделник онлайн търговците вече няма да могат да блокират интернет потребителите или да ги пренасочват автоматично към местна версия на техния сайт в зависимост от местоположението им, откъдето се свързват. Това става възможно благодарение на влизащата в сила европейска директива, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. „Новите правила ще позволят на потребителите да се възползват от по-голям избор на продукти на конкурентни цени“, изтъкна европейският комисар за цифровия единен пазар Андрус Ансип пред журналисти в Брюксел. „В същото време клиентелата на компаниите ще се разшири отвъд границите и те ще се възползват от по-ниски цени за трансакции и управление“, допълни еврокомисарят.

Текстът, забраняващ географското блокиране (геоблокиране) цели да се сложи край на дискриминациите на единния европейски пазар въз основа на националност или местоживеене на купувача. Така например проучване от 2015 година показа, че за едно и също посещение в Дисниленд в Париж, резервирано онлайн, френско семейство плаща средно 856 евро спрямо 1204 евро за румънско семейство и 1339 евро за италианско семейство.

Освен това според проучване на Европейската комисия 63 на сто от интернет сайтовете не позволяват на потребителите да купуват от друга страна от ЕС. Търговците вече няма да имат право да налагат различни условия на плащане в зависимост от купувачите, но ще си запазят правото да доставят или не стоки в избрани от тях страни.

Новите правила ще се прилагат за електроуредите, хотелските резервации, наемане на автомобили или закупуване на билети за концерт. Защитените от авторски права съдържания обаче (електронни книги или музика за изтегляне), както и транспортните услуги засега не са включени. До две години Еврокомисията трябва да прецени дали забраната за геоблокиране трябва да се отнася и за тях.

Известно е, че това е една област, в която Великобритания е абсолютен европейски лидер. Обемът на електронната й търговия за 2017 е бил 586 милиарда паунда, което я нарежда на трето място след лидерите в света САЩ и Китай. Подводният камък обаче в случая е в условията за връщане на стоките и гаранциите. В България това става за сметка на продавача, но ако той е в друга страна, ще му излезе скъпо, защото  не навсякъде има сервизни бази. Значи трябва да се уговарят специални общи условия за всяка страна, което за малък търговец е скъпо и неизгодно. Има проблем и със застраховките на стоките – допреди 2 години никой не искаше да застрахова пратки за Гърция например.

 

Ели ЯНЕВА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *