Георги Прохаски: Време е за нова икономическа политика

Време е за нова икономическа политика, за да спре България да се развива стихийно. Препоръката е на председателя на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски пред участниците вконференцията „Цената на прехода“.
Изминалият период на преход е белязан от стихийна и дори злонамерена реформа, смята Прохарски. Единствено системна и последователна икономическа политика е провеждана през 1997-2000 година, посочи той, но дори и тогава тя е била повлияна от Световната банка и след това от ЕС. Оттук нататък обаче няма кой да ни води за ръка, затова е необходима истинска промяна.
Как вижда параметрите на новата икономическа политика, Прохарски обясни така: „В момента е необходимо формулирането и ясното провеждане на икономическа политика, насочена към растеж, и то растеж, базиран на иновации, на по-съвременни производства и технологии -нещо, което би дало възможност България да възстанови икономическия растеж, който имаше през периода 2001-2008 година. Другият основен моментв една такава политика трябва да бъде влизането в еврозоната“.
До две години България трябва да успее да влезе в чакалнята на еврозоната, за да може за още две след това да бъде приобщена към общоевропейската валута.
Конференцията бе организирана от Центъра за икономическо развитие в памет на Александър Божков, чийто съпредседател беше той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *