Георги Прохаски: Орешарски винаги е заемал разумна позиция

Макар господин Орешарски да е кандидат на социалистите, той винаги е заемал една консервативна, разумна позиция по въпросите на финансите и икономическата политика. Това, което чух от него по телевизията снощи, на практика показва, че той и към момента не подкрепя някои по-екзотични идеи на левицата като промяна в плоския данък. Евентуално неговото участие в едно следващо правителство, особено като министър-председател, означава, че такива идеи едва ли ще могат да бъдат прокарани лесно. Особено в един коалиционен кабинет, каквото се има предвид, защото едва ли БСП ще може да излъчи самостоятелно правителство.
С кандидатурата на Орешарски социалистите търсят една по-широка основа за коалиция с по-центристки и даже бих казал десноцентристки партии. Очевидно това е заявката. Друг е въпросът какво ще мислят за този анонс избирателите на БСП и доколко ще подкрепят една такава идея, но това вече е политически проблем.
Познавайки Пламен Орешарски от много години, смятам, че той едва ли би направил някаква необмислена постъпка, особено против чуждестранните инвеститори. Така че това допълнително е един сигнал към тях, че в България няма да се вземат някакви необмислени мерки в техен ущърб.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *