Георги Прохаски: Основният проблем е структурата на българска икономика

София /КРОСС/ Основният проблем е структурата на българска икономика. В другите страни вече има икономически растеж и дърпат и нас. В България преди растежът на икономиката се дължеше на строителство и недвижими имоти, което при новите условия не е водещо и там растежът ще се усети последно. Това заяви Георги Прохаски – председател на Центъра за икономическо развитие в съвместно предаване на БНТ 1 и БНР в рамките на сутрешния блок „Денят започва“. Той допълни: „Много важно е, след като се планират добре разходите е да се стъпи на здрава основа, а тя е не повече от 1-1,5% растеж за следващата година“.
Ако под мащабното преструктуриране на данъчната система се има предвид така наречената данъчна централизация, бих я подкрепил. По този начин Прохаски коментираидеята на общините за данък „работеща икономика“и допълни: „Иначе нашата данъчна система е добра. Но ако става въпрос част от данъците – корпоративен и на физически лица да остават в съответните общини, което ще им даде възможност за повече инвестиции, аз приветствам тази идея. Но това може да се направи само в период на икономически растеж и трябва да се прецени дали държавният бюджет може да издържи на тази промяна.
„Основният ни проблем е повишаващата се безработица. Тя стигна 10%, сега е малко по-ниска, но вероятно през есента тя отново ще се повиши“, каза още Георги Прохаски.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *