ГЕРБ, АБВ, БДЦ и ДПС си избраха кандидатите на Радев за БНБ

Парламентът избра тримата подуправители на БНБ. Това са Димитър Коств, Калин Христов и Нина Стоянова. За тях гласуваха от ГЕРБ, АБВ, БДЦ и ДПС.

В гласуването на кандидатурата на Димитър Костов участваха191 народни представители, от които 122 бяха „за“, 65 – „против“, а 4 се въздържаха. За него гласуваха 122 депутати, 65 бяха против, а четирима се въздържаха. Парламентарните групи на ГЕРБ, освен един депутат, ДПС, БДЦ и АБВ подкрепиха номинацията на Костов. Той беше освободен от досега заемания от него пост в направление „Банково”, за да встъпи в длъжност шеф на Банков Надзор за 6 г..

В гласуването на кандидатурата на Калин Христов участваха 192 народни представители, от които 125 бяха „за“, 58 – „против“, а 9 се въздържаха. Той остава шеф на Управление „Емисионно“ и ще е шеф на Валутния борд.

В гласуването на кандидатурата на Нина Стоянова участваха 193 народни представители, от които 126 бяха „за“, 61 – „против“, а 6 се въздържаха. Тя поема управление „Банково“

Новите подуправители положиха клетва в пленарната зала на Народното събрание.

ПФ и РБ, които гласуваха „против“ екипа на Димитър Радев,напуснаха залатапреди полагането на клетва.

Преди това депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, чеКалин Христов е предложил банковата ваканция. „Това ще стане ясно, ако се чуят записите при президента още по време на миналото Народно събрание, каза той.

Ожесточени дебати преди гласуването

След като преди дни положи клетка като управител на БНБв парламента, новият управител Димитър Радев заяви намерение да остави Калин Христов и Димитър Костов в Управителния съвет на Централната банка. Христов, чийто мандат изтича през есента, ще запази и ресора си – управление „Емисионно“, а Костов ще оглави Банков надзор. Нина Стоянова ще поеме управление „Банково“.

Целият Управителен съвет (УС) на БНБ носи отговорност за това, което стана с КТБ.Това мнение изрази от трибуната на НС депутатът от БСП Румен Гечев.

Според него има преки загуби от 4 млрд. лв., които са били раздадени под формата на лъжекредити. Има вреди за много повече милиарди лева върху българската икономика.Ние и наследниците нище трябва да плащамеза това, че бюджетът на Република България беше ангажиран за това толкова средства да отидат за КТБ“, заяви Румен Гечев.

Народният представител от Патриотичния фронт Емил Димитров цитирамедийни публикации, свързани с искане на оставки на целия УС на БНБот председателя на парламента Цецка Цачева, премиерът Бойко Борисов, както и председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова. Досега било, каквото било, от сега пак същото.

ПФ няма да участва в гласуванетона подуправители на БНБ и няма да легитимира УС, който вече се е компрометирал, добави депутатът.

РБ няма да подкрепинито една от кандидатурите, които Димитър Радев представя за подуправители на БНБ, заяви Мартин Димитров.

Оттеглете кандидатурите си, призова Димитров управителя на БНБ. Той го запита дали смята, че след тежкия фалит на КТБ кандидатите, които представя за подуправители печелят обществено доверие и стабилизират БНБ с всичко това, което стана.

„Като гледам ДПС ще подкрепят кандидатурите, но това достатъчно ли е като обществено доверие към БНБ. С тези кандидатури и най-вече Димитър Костов не постигате ефекта да стабилизирате БНБ, а рискувате напрежението и проблемите да продължат, има опасност да се самобламирате“, посочи Мартин Димитров.

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи екипа, предложен от Димитър Радев, защото му имаме доверие, заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

„Изказаха се много хора, които нямат хал хабер от това какво върши БНБ и какви са функциите й. Хората, които знаят за какво става дума няма да направят никога такива изказвания от трибуната. Имаме доверие на Димитър Радев и затова днес ще гласуваме за екипа, който той е предложил, на който има доверие, екипът, който той смята, че може да свърши работата, като я е вършил компетентно до момента в своите области. Лесно е, когато не познаваш структурата и закона да хвърлиш вина, лесно е да се правим на морални съдници“, каза съссилен тонСтоянова.

Според нея депутатите не бива да постъпват като пълни популисти, искайки да извлекат политически дивиденти. Тя защити и тримата кандидати за подуправители, като припомни, че Калин Христов е бил кандидат за шеф на БНБ от партии в РБ.

ВГЕРБобаче също се появиха гласове против избора на предложените подуправители.

Вие всички съгрешихте и всички в купом излишни станахте, независимо от професионалните ви качества като банкери. Ще гласувам против екипа, който предлага Димитър Радев, заяви депутатът от ГЕРБ Методи Андреев .

„Почтен човек сте, Радев. Гласувахме за вас, но в нашата страна нещата не стоят така, както стоят там, откъдето идвате. В България има тежък дефицит на почтеност“, каза Андреев.

Дебатите за избор на подуправител дотолкова се разгорещиха, че депутатите се върнаха във времето на Жан Виденов и заспориха кой го е свалил от власт..
Станимир Станилов от „Атака“ припомни, че когато Димитър Костов е бил министър по времето на Жан Виденов – Димитър Радев е бил негов заместник. Това предизвика отоговор на червените:

„Не обвинявайте Жан Виденов, неговия кабинет бе свален след заговор на подобни на сегашните соросоиди, за да може след това да разграбите държавата“, скочи Таско Ерменков от БСП.

Методи Андреев пък го контраатакува с думите: „Да ви припомня ли кой бе тогава начело на БНБ – агентът Тодор Вълчев. Финансов стожер ви бе Мултигруп, а виден член, който може би още е Димитър Иванов“.

Пред БНТ по-рано Янаки Стоилов от БСП прогнозира, че предложенията ще минат в парламента с подкрепата на ДПС, но от движението все още не са изразили ясна позиция.Днес ще видим явнокоалицията ГЕРБ – ДПС, каза Стоилов.

Димитър Радев представи кандидатите

Всеки от кандидатите за подуправители на БНБ е експерт с безупречна репутация, заяви управителят на БНБ Димитър Радев. Всеки ден подуправителите на БНБ взимат важни решения и носят отговорност. Тримата кандидати са професионалисти. Избирането им ще осигури предсказуемост на БНБ в изпълняването на функциите на Централната банка“, увери той.

„Изборът на ръководител на управление „Банков надзор“ е от изключително значение.Димитър Костове много уважаван специалист, добре познат. Той е сред най-високо квалифицираните банкови специалисти в България. Костов познава отлично работата на „Банковия надзор“, каза Радев.

ЗаКалин Христовтой подчерта, че го предлага за нов мандат, поради безспорните му професионални качества. „Той е добре познат сред банковата общност. Защитавал е успешно интересите на БНБ и България. Христов е доказал своите качества във времето“, добави управителят на БНБ.

ЗаНина Стоянова, кандидат за ръководител на управление „Банково“, Радев обясни, че тя е главен юрист на БНБ от 2007 г. досега. „Стоянова познава отлично всички направления в дейността на БНБ. Тя е много уважаван специалист, добре познаван в банковите среди“, заяви още Радев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *