ГЕРБ: Затвор за укрити осигуровки

Въпреки че оттегли предложението си работодателите да носят отговорност при укриване на осигуровки при гласуването на Бюджет 2013 на второ четене в комисия, Стоянова е категорична, че ще внесе отделен законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс.
Според депутати от управляващата партия е редно укриването на осигурителни вноски в големи (над 3000 лв.) или особено големи размери (над 12 000 лв.) да се наказва със затвор.
В текстовете, които управляващите са изготвили до момента, се предвижда, ако някой избегне установяване или плащане на задължителни осигурителни вноски, за допълнително задължително пенсионно осигуряване или за задължително здравно осигуряване в големи размери, да се наказва с лишаване от свобода от една до шест години и с глоба до 2000 лв.
Когато укритите осигуровки са в особено големи размери, наказанието е лишаване от свобода от три до осем години и конфискация на част или на цялото имущество на виновния.
Работникът няма да бъде ощетен в тази ситуация. Целта е отговорността да се поеме от работодателя и да се ограничат практики като наемане без договор, обявяване на осигурителен доход в по-малък размер от действителния за осигуреното лице и др., обясниха депутати от бюджетната комисия.
Според тях обаче има известни разногласия за това дали и как точно да се разпишат подобни текстове. За мен това е правилна стъпка и смятам да внеса такъв законопроект, категорична е Стоянова.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *