ГЕРБ и БСП на втори тур по места

На първи тур ГЕРБ печели в София, Бургас, Габрово и Добрич, БСП в Шумен, ВМРО – НИЕ – в Монтана, ДПС – в Кърджали, в Пазарджик печели независим кандидат. Досегашният кмет на Кюстендил запазва поста си.
Сегашният кмет на столицата София Йорданка Фандъкова получава около 51.5% на сто от гласовете на първия тур от общинските избори. Далеч зад нея, с около 22 на сто, се нарежда кандидатът на БСП Георги Кадиев. На трето място с около 11 на сто от гласовете се нарежда кандидатът на Синята коалиция Прошко Прошков. Според Георги Кадиев, той е сигурен, че е на балотаж, ако няма грандиозни измами.
Димитър Николов от ГЕРБ печели изборите за кмет на Бургас на първи тур с 69,5%. ГЕРБ в Бургас получава и пълно мнозинство в местния парламент.
Кандидатът за кмет на Добрич от ГЕРБ Детелина Николова печели изборите на първи тур, това сочат данни на Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ). Детелина Николова печели около 60%, а Емилия Добрева от БСП – около 15%.
Във Варна на балотаж са Кирил Йорданов с 28.7% и бизнесменът Веселин Марешки с 21,0% от гласовете. Борислав Гуцанов взе 13.8%.
Очакваният балотаж в Пловдив ще бъде между кандидата на ГЕРБ и досегашен областен управител Иван Тотев, който печели 35,6% от гласовете на пловдивчани, и досегашния кмет Славчо Атанасов, за когото са гласували 27,6%. Изненадата на тези избори е Дани Каназирева от “Съюз за Пловдив”, която печели 9,7% от вота на избирателите в Пловдив. Кандидатът на БСП Георги Търновалийски е със 7,30%, което е почти двойно по-малко в сравнение с подкрепата, която получи Захари Георгиев на предишните местни избори.
За независимия кандидат за кмет на Пазарджик Тодор Попов са гласували повече от 70% избиратели от обработени 11 секционни протоколи. Това съобщи говорителят на Общинската избирателна комисия Георги Добрев, цитиран от БТА. За подкрепения от БСП кандидат за кмет Румен Петков своя глас са дали 12,33%. Трети е кандидатът на ГЕРБ Тодор Георгиев с 9% подкрепа.
В Благоевград ще има балотаж между кандидата на ГЕРБ Атанас Камбитов и кандидата на БСП Емил Костадинов. Камбитов има 41,9%, Емил Костадинов – 21,2% по предварителни резултати.
В Кърджали според последните данни от паралелното преброяване досегашният кмет Хасан Азис печели на първи тур с 54%.Кърджали е най-големият ни пробив, коментира по-рано председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според по-ранните резултати кандидатът на ГЕРБ Илия Илиев достигаше до балотаж. Той и кандидатът на БСП Митко Багдасаров получават по малко под 21%.
В кърджалийското село Черноочене вече празнуват победата на кмета от ДПС, независимо, че на пресконференцията в НДК Цветан Цветанов обяви, че ГЕРБ печели в това кметство.
Досегашният кмет на Разград Денчо Бояджиев води с 39,41 на сто от вота на избирателите според обработените протоколи на 28 от общо 68 секции. За кандидатата на ГЕРБ д-р Валентин Василев са гласували 36,53 на сто. Според междинните резултати кандидатът на ДПС д-р Хасан Адемов са подкрепили 16,50 от избирателите.
В Русе ще има балотаж, сочат данните от екзит пол на „Сова Харис”. Пламен Стоилов от ГЕРБ печели на първи тур 47,3%, а Искрен Веселинов от ВМРО – 17,9%. Кандидатът на БСП Орлин Лазаров остава на трето място.
В Стара Загора ще има балотаж между кандидатите на ГЕРБ Живко Тодоров и на БСП Бойко Биволарски. На първия тур Тодоров печели 48,10%, а Биволарски – 17.9%.
В Монтана Златко Живков (Синята коалиция) печели 50,6%, а Людмил Сандов – 28,1%. Това означава, че досегашният кмет Живков печели на първи тур.
Във Видин Владимир Тошев от ГЕРБ е получил 25,39%, следван от Герго Гергов (БСП и ЗС „Ал.Стамболийски“) – 17,65%, доктор Цветан Ценков (коалиция“Преображение за Видин“, НДСВ, ВМРО) със 17,62%, и Павел Паунов (коалиция „Обединение за Видин“, СДС, ДСБ, ОДС, ЗНС, ПП“Лидер“) с 15,68%.
В Плевен ще има балотаж. На балотаж отиват кандидатът на ГЕРБ Димитър Стойков, който печели 34.1% и досегашният кмет Найден Зеленогорски с 30,6%. Кандидатът на БСП Любомир Петков получава 17,81%.
Кандидатите на ГЕРБ Данел Панов и на БСП Николай Илчев отиват на балотаж за кметското място в Община Велико Търново, сочат предварителните резултати от екзит пол. Според неокончателните данни Панов е спечелил около 33 процента от гласовете, а Илчев – около 22 процента.
Втори тур на местните избори ще има в Горна Оряховица между кандидата на ГЕРБ Добромир Добрев и кандидата на БСП Георги Рачев. В Свищов на балотаж отиват сегашният кмет Станислав Благов, подкрепен от Синята коалиция, и кандидатът на ГЕРБ Иван Харалампиев.
Сливенският кмет Йордан Лечков, издигнат от ГЕРБ, събра 27,2% от гласовете на съгражданите си, съобщи по Нова тв социоложката Мира Радева резултатите на агенция МБМД. Малко пред него е кандидатът на БСП Кольо Милев с 27.6%.
Досегашният кмет на Кюстендил и кандидат за втори мандат Петър Паунов печели, показват предварителните данни. За него са гласували около 55%. На второ място е кандидатът на ГЕРБ Никола Татарлиев, с резултат от около 19%, а на трето място е кандидатът на БСП Мая Шишкова с около 17%.
Кандидатът на БСП за кмет на Община Шумен Красимир Костов печели на първи тур. Той има 51,3%, а Димитър Александров – 37,8%, предаде ТВ 7 по данни от екзит пол на „Сова Харис“.
В Хасково кандидатът за четвърти кметски мандат Георги Иванов печели 40.8% на сто от общия брой на гласовете за общински кмет, съобщиха от предизборния му щаб. Втори по резултат е кандидатът на ГЕРБ Иван Панайотов с 23.8 процента. Трети се нарежда, според предварителните резултати, кандидатът на ДПС Танер Емин с 9%.
В Перник ще има балотаж между кандидата на БСП и досегашен кмет Росица Янакиева и кандидата на ГЕРБ Ирена Соколова, това предаде ТВ 7 по предварителни резултати от екзит пол на „Сова Харис“.
По данни на екзит пол, в Смолян се очертава балотаж между кандидатите на БСП и ГЕРБ Дора Янкова и Николай Мелемов. Според техните данни Дора Янкова печели с 37,8%, а Николай Мелемов – 37,5%.
Кандидатът за кмет на ГЕРБ за Габрово Таня Христова побеждава на първи тур. Тя печели изборите с 14 364 гласа, съобщиха от Общинската избирателна комисия в Габрово. Втори е Веселин Пешев от БСП, за когото са гласували 4 651 души.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *