ГЕРБ подкрепи ветото на закона за съдебната власт с „въздържал се“

Присъстващите 19 депутатите от парламентарната правна комисия гласуваха „въздържал се“ и така приеха ветото. От залата излязоха само депутатите от Коалиция за България Мая Манолова и Михаил Миков.
 
Председателят на комисията Искра Фидосова обясни, че няма как депутатите от мнозинството да подкрепят ветото, защото са предложили и одобрили тези разпоредби. Но ще се съобразят с мотивите на държавния глава.
В петък президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане част от промените – за т.нар. „кариерни бонуси“, според които член на Висшия съдебен съвет (ВСС) или инспектората към него ще може след приключване на мандата си да се върне на позиция с една степен по-висока, от тази, която е заемал преди това.
Дискусията в правната комисия започна с обсъждане на възражението на президента, че според Конституцията ВСС назначава, повишава, премества и освобождава от длъжност магистрати. А с отхвърлените поправки в ЗСВ законодателната власт кадрува в съдебната, което може да се разчете като намеса в работата й.
Депутатите се зачудиха как точно се възстановяват след края на мандата им членовете на ВСС в съдебната система – aвтоматично по силата на закона или с решение на следващия съдебен съвет.
От всички присъстващи Михаил Миков (Коалиция за България) се застъпи за „кариерните бонуси“.  Той направи това и при гласуването в пленарна зала преди две седмици.  Другият привърженик на идеята за „бонус“ е главният инспектор Ана Караиванова.
Днес Миков заяви, че  това не е привилегия, която се дава на магистратите, а гарантиране на нормален статус. Не можело да се говори за дискриминация спрямо онези членове на ВСС, които не са съдии, прокурори и следователи, защото научният работник или адвокатът нямало как да бъдат атестирани, за да бъдат повишени. Първият, за да бъде повишен, ще изготви научен труд, а „адвокатът си е адвокат“, обясни Миков.
„За членове на ВСС и на ИВСС се избират магистрати с високи професионални и нравствени качества. Ако не осигурим необходимия статус, какво излиза – кучета ги яли. Ще отидат на по-ниски позиции, за да може тези, които са проверявали и наказвали, да им зачернят живота“, изтъкна още Миков. В момента членовете на ВСС се възстановяват на не по-ниска длъжност от тази, която са заемали преди да станат членове на съвета.
Миков припомни, че членовете на ВСС и на инспектората се откъсват от работата си за дълъг период от време от магистратската си кариера и няма как да бъдат атестирани веднага след изтичането на мандата им. Той  постави въпроса дали прокурорите, членове на съвета, когато са в една йерархична структура, няма да гласуват така, както им каже главният прокурор, защото той им е началник. Той даде за пример и дисциплинарната практика на предишните ВСС и на сегашния, който имал много повече образувани производства срещу магистрати. По думите на Миков това било, защото „гарван гарвану око не вади“.
В защита на „кариерния бонус“ разпалено говори и главният инспектор Ана Караиванова. „Не видях нито във фейсбук, нито на митинги, нито на плакати да пише нещо за закона за съдебната власт. Ако има плакати, то е срещу решенията и несправедливата наказателна политика“. Според Караиванова това е „гаранция – за добросъвестно и смело изпълнение на решенията“.
Мая Манолова (Кoалиция за България) каза, че няма да участва в „тази главоблъсканица“ – ГЕРБ си я създали и ГЕРБ да си оправят. Тя определи ветото на държавния глава като „непретенциозно“, а текстовете на „кариерните бонуси“ изобщо не са най-съществените.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *