Германия има фискалната сила да се противопостави на евентуална икономическа криза с пълна сила, заяви финансовият министър Олаф Шолц, намеквайки, че Берлин може да отпусне допълнителни разходи в размер до 50 млрд. евро, предаде Ройтерс. Предвид че икономиката достигна ръба на рецесията и рекордно ниските лихви по кредитирането от капиталовите пазари, Германия е подложената на вътрешен и външен натиск да се откаже от стремежа си за балансиран бюджет и вместо това да увеличи инвестициите, поемайки нови задължения.

На пресконференция по случай вчерашния ден на отворените врати Шолц призна, че се води дебат за разходи, финансирани чрез нови кредити. Той все пак подчерта, че в добри за икономиката времена държавата трябва да харчи според възможностите си, не на последно място и защото това би означавало, че ще бъде в по-добра позиция да действа, когато нещата тръгнат надолу. Държавният дълг на Германия се очаква да спадне до близо 58 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година спрямо 60,9 процента миналата година. Това ще свали показателя под прага от 60 процента, определен от ЕС, и ще даде на правителството възможност за по-голяма гъвкавост при бъдещи разходи. Ако в Германия имаме дългово равнище от под 60 процента спрямо БВП, то това ни дава силата да се борим с (евентуална – бел. ред.) криза с пълна сила, каза Шолц. По думите му световната финансова криза от 2008/2009 година е струвала на Германия близо 50 млрд. евро. „Трябва да можем да наберем тази (сума). И можем да я наберем. Това е добра новина“, каза министърът.

Според Шолц германската икономика страда основно от по-слабото чуждестранно търсене и несигурността на бизнеса на фона на фактори като търговската война между Китай и САЩ.