Германия взима мерки срещу имиграцията ”на бедняци”

„Предприемаме действия срещу злоупотребите с помощи“, каза министърът на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих, цитиран от Евронюз, на която се позова и БТА.
„Който и да дойде тук, само за да събират социално подпомагане, трябва да се върне. В допълнение, за тези хора трябва да има забрана за повторно влизане.”
Това казва още Фридрих, който смята, че основният проблем е, че лица, които веднъж са били отпратени от Германия, в момента не могат да бъдат ефективно спрени повторно да влязат в страната. Фридрих също така посочи, че Германия дава „много пари” в Европейския съюз, като така подкрепя и страните от Източна Европа. Десетки хиляди румънски и български семейства се преместиха в Германия след присъединяването на страните им към Европейския съюз през 2007 г., но има изобилие от проблеми с интеграцията им, казват хора, които работят с тези общности. Общинската съветничка от берлинския район Нойкьолн Франциска Гифай каза следното:  „Имаме от 20 до 30 деца, които всеки месец имигрират от Румъния и България. Водим ги в съществуващите училища. Опитваме се да освободим място за тях, но достигаме предела на нашия капацитет. В един момент всички места в училищата ще бъдат заети.“
Според официални данни през миналата година близо 150 000 български и румънски граждани са се преселили в Германия, отбелязва Евронюз. В по-голямата част от случаите става въпрос за членове на дискриминираната и често най-бедната етническа група на ромите, коментира „Дойчландрадио“, цитирано от „Фокус“. Великобритания също обмисля налагане на ограничения за българи и румънци. Заканите на Лондон за ограничаване правата на ицточноевропейците засега нямат документално покритие. Преди дни британският премиер Дейвид Камерън поиска от министрите си да подготвят действия за гарантиране, че британските обществени услуги и система на социални помощи няма да бъдат леснодостъпни за имигрантите, включително и за идващите от други държави-членки на ЕС. Междувременно Еврокомисията потвърди пълния си ангажимент да пази правото на свободно движение на европейските граждани и неговото ефективно упражняване в ЕС.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *