Германия въвежда данък ”криза” за банки

Германското правителство прие на днешното си заседание принципа за въвеждане на такса за банките. Тя щезахранва с над 1 милиард евро годишно фонд за спасяване на банковите институции при евентуален нов удар върху финансовия сектор, предаде Франс прес цитирана от БТА.

На министерския съвет присъства и френската министърка на икономиката Кристин Лагард. Франция също подготвя механизъм за въвеждане на такси за банките.

Германските банки ще правят вноски в зависимост от значението им за икономиката на страната и поеманите от тях рискове, се посочва в приетия днес документ, който ще послужи като основа за бъдещ проектозакон. С учредяването на фонд за спасяване на банките Берлин иска да накара банките да си плащат за последиците от поетите рискове. Германската държава вля много средства в подкрепа на изпаднали в затруднение банкови институции миналата година, по-специално в Хипо риъл истейт (Hypo Real Estate), която беше напълно национализирана, и Комерцбанк (Commerzbank) – втората по големина банка в страната.

Идеята за възстановяване на похарчените от държавата средства за спасяване на банките в крайна сметка отпадна и остана само проектът за вноски във фонда. Другата седмица германският министър на финансите Волфганг Шойбле ще участва в заседание на френския кабинет. Берлин иска да разпространи тази практика, заедно с Франция, в европейски мащаб, посочи Шойбле в края на миналата седмица.

Двете правителства създадоха миналия месец възможност техни министри да участват индивидуално в Министерски съвет на партньорите си и Кристин Лагард първа се възползва от това.

Това е първи опит да бъдат накарани банките в ЕСпоемат бъдещите рисковеи да бъдат накарани те да платят спасителните програми, финансирани досега от данъкоплатците.

ЕС предложи в края на 2009 г. на Международния валутен фонд въвеждането на такса върху световните финансови транзакции, по-известна като данък на Тобин. Преди това Великобритания, подкрепяна от Франция,въведе 50% данъчно облагане на бонусите в банковия сектор.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *