Германия готова да преговаря за гръцкия дълг

Администрацията на германския канцлер Ангела Меркел е отворена към дискусия за начина на изплащане на гръцкия дълг, когато бъде избрано новото правителство, но отхвърля възможността той да бъде опростен.

Партиите от управляващата коалиция в Германия настояват правителството да окаже подкрепа на консерваторите на Антонис Самарас, и да не се допусне лявата коалиция СИРИЗА да спечели изборите в края на януари.

„Ще се разговаря с новото правителство, което победи на изборите. Ще обсъдим намаляване на лихвите и удължаване на сроковете за плащане“, коментира пред Bloomberg Ингрид Арнд Брауер, която оглавява комисията по бюджет в германския парламент.

По-рано изтече информация, че германското правителство разработва план за действия при евентуално напускане на еврозоната от Гърция, ако СИРИЗА победи на предсрочните парламентарни избори на 25 януари.

Неотдавна Spiegel съобщи, че германският канцлер Ангела Меркел и финансовият министър Волфганг Шойбле не изключват изпадналата в дългова криза Гърция наистина да напусне еврозоната.

Правителственият говорител Щефен Зайберт заяви, че публикацията описва „сценарий, базиран на спекулации“. Източници от Еврокомисията посочиха на свой ред, че законодателството на ЕС не предвижда отмята на членството на която и да е държава от валутния съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *