Германия е с максимален кредитен рейтинг

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Германия в чуждестранна валута на максималното равнище „ААА“ (лат. букви) със стабилна перспектива.

Фич" потвърди кредитния рейтинг на България - Бизнес - DarikNews.bg

Това се посочва в прессъобщение на Фич.
Рейтинговата агенция отбелязва, че оценката „AAA“ е отражение на диверсифицираната германска икономика с висока добавена стойност, силните институции и трайно стабилните държавни финанси, които са дали възможност за силен политически отговор на пандемичния шок, информира economynews.bg.

Фич потвърди максималния рейтинг на Германия - Труд

 Комбинацията от позицията на Германия като основен референтен емитент за еврозоната и свръхлибералната парична политика на Европейската централна банка е осигурила значителна гъвкавост на финансирането. Структурният излишък по текущата сметка подкрепя позицията на страната като нетен външен кредитор, допълва Фич.

10 любопитни факта за Германия | © 10-те най

Двете вълни на пандемията от Ковид-19 оказват значително влияние върху германската икономика и фискалната позиция на страната. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 9,8 процента на тримесечна основа през второто тримесечие, след което нарасна с 8,2 процента през третото тримесечие по предварителни данни.

Майски празници в Германия - със самолет и обслужване на български език! – Екскурзия с автобус и самолет – Германия | Бохемия
Това е по-бърз отскок от очакванията на Фич. Въпреки това пандемията доведе до много дълбока рецесия, изтъква агенцията. Тя прогнозира, че БВП на Германия ще спадне с 5,7 процента през 2020 година и ще се възстанови с темп от 4,8 процента през 2021 година и 3,2 процента през 2022 година.
financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *