Германия започва на чисто – след по-малко от два века!

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Германия – затънала до уши

Не само обикновените хора харчат пари, които не притежават. Това се удава много лесно и на тези, които сме си избрали да ни ръководят. На тях харчалъкът им е още по-лесен, защото дълговете плащат не те, а наследниците.

 

 
Часовникът на Федералното сдружение на данъкоплатците сочи колко е задлъжняла Федералната република. Той показва сума с тринайсет цифри. 1.72 билиона евро – толкова дългове е натрупала до момента германската държава. Това са 73 процента от БВП. В края на годината планината от дългове ще достигне 1.8 билиона. А това ще рече, че ако Германия отсега нататък спре да затъва и пести годишно по един милиард, след почти 140 години вече няма да се нарича „длъжник“.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Часовникът на дълговете (данни от февруари 2010)
Опитен грешник
Този, който трупа дългове, трябва да плаща и лихви. Всяко осмо евро, което държавата прибира, се налага да бъде похарчено за погасяване на лихвите. А този, който трябва да плаща лихви, става зависим от лихвеното ниво на кредитните пазари. Ако лихвите се увеличават средносрочно с един процент-пункт, тогава само лихвените разходи на Германия скачат до 10 милиарда евро годишно, пресмята Федералното сдружение на данъкоплатците. При това в тази сума не влизат лихвените разходи на федералните провинции и общините. Нито Маастрихтските критерии, нито параграф 115 от Германската конституция могат да променят нещо.
Всъщност страните-членки на ЕС нямат право на нови дългове по-високи от три процента от БВП годишно. Освен това общата задлъжнялост не бива да превишава 60 на сто от БВП.
Въпрос на гледна точка…
Федералната република още от 2002 до 2005 наруши Маастрихтските критерии, затова и ЕК наложи наказателна процедура, макар и за кратко време. С новите дългове в размер на 80 милиарда евро, федералното правителство и тази година няма да спази горната граница. Параграф 115 от конституцията на страната забранява на федерацията да поема задължения, които надвишават предвидените в бюджета инвестиционни постъпления. Изключение може да се прави само когато е нарушено общото икономическа равновесие.  А какво е инвестиция и какво не, и откога може да се смята, че е нарушено икономическото равновесие е въпрос на гледна точка.
 

Дойче веле

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *