Германия затяга яко колана

Германия затяга колана с приемането на план за икономии от 80 милиарда евро до 2014 година, който ще свие предимно бюджетните разходи в социалната и промишлената сфера.Агенция Франс прес, цитирана от БТА,изброява някои от основните мерки в плана за строги икономии на германското правителство.

Намаляване на социалните помощи
Ще бъде намалено заплащането на родителите на новородени деца, въведено през 2007 година. Дългосрочните безработни ще получават по-малко помощи за отопление и пенсионно осигуряване. Само през 2011 година с тези мерки ще се реализират икономии от 3,16 милиарда евро.

Такса върху самолетните билети
Въздушните полети от Германия ще бъдат облагани с такси в зависимост от изминатото разстояние – между 8 и 45 евро на самолетен билет. Въвеждането на такава такса се оспорва от авиокомпаниите, но се очаква да донесе 1 милиард евро годишни приходи от 2011 година. Тя ще бъде преразгледана през 2012 година.

Екологични такси
Свива се обхватът на режима на освобождаване и намаляване на „екологичните такси“ за германските предприятия, което ще донесе допълнителни постъпления от 1,5 милиарда евро годишно.

Законодателството за фалитите
Увеличават се правомощията на германските данъчни служби в случай на ликвидация на предприятие.

Финансова такса
Въвеждането на такса върху финансовите трансакции се очаква да донесе приходи от 2 милиарда евро годишно, при условие, че Берлин успее да убеди и други европейски страни да последват примера му.

Такса върху ядрената енергетика
Берлин предвижда да облага с такси операторите на АЕЦ до 2,3 милиарда евро годишно, но съответният закон ще бъде обсъден в края на месеца.

Бюджет за отбрана
Бюджетът за отбрана ще бъде съкратен с 1 милиард евро през 2013 година и с 3 милиарда евро през 2014 година. Най-вероятно контингентът на Бундесвера (германската армия) ще бъде силно намален. Министърът на отбраната обмисля и премахване на военната служба.

Планът предвижда също така по-малко мащабни мерки като отказ от проект за реконструкция на замък в Берлин, както и прехвърлянето на всички дивиденти на държавната железопътна компания Дойче бан (Deutsche Bahn) в държавната хазна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *