Германия иска средствата на ЕС за ромите в Румъния и България

Германия опитва да пренасочи към себе си милиарди евро от ЕС, предназначени за ромите в Румъния и България, пише днес британският вестник „Дейли експрес“.
Йоахим Щамп, министър за интеграцията в провинция Северен Рейн-Вестфалия, заявил, че Румъния и България не използват както трябва средствата от Европейския социален фонд, предназначени за ромите.
На България, където живеят 750 000 роми, или 9,94 процента от населението, са отпуснати 6,5 млрд. лири стерлинги за периода 2014-2020 г., като 4,6 млрд. идват от Европейския социален фонд (ЕСФ).
На Румъния са отпуснати 20,7 млрд. лири стелинги, като 14,4 млрд. идват от ЕСФ, за същия период в помощ на нейното ромско население, което надхвърля 1,1 милиона души или над пет процента от общия брой население.
Според Йоахим Щамп двете страни отказват да използват парите за ромите, затова тези средства трябва да бъдат пренасочени към Рурска област. Този регион в източната част на провинцията Северен Рейн-Вестфалия е най-голямата градска зона в Германия и третата по големина в ЕС. В двата най-големи града на тази област – Дортмунд и Дуйсбург, живеят най-много имигранти от Румъния и България, пише „Дейли експрес“.
Щамп е заявил пред германската медийна група ВАЦ: „Тези средства трябва да бъдат предоставени на градове като Дортмунд и Дуйсбург“.
„Дейли експрес“ цитира Щамп да казва, че в България ромите изобщо не се приемат. „Те са третирани като пета категория граждани. Образованието на децата не е гарантирано там. България трябва да разбере, че ако продължава да позволява това, проблемът ще се задълбочи.“

Като доказателство за сериозността на проблеми в България, вчера излезе информация в българските медии, че за миналата учебна година над 4000 деца са отпаднали от училище, и пребладаващият брой от тях са точно от ромската общност в страната.  В Пловдив се намира пък най-голямото ромско гето в страната – там живеят няколко десетки хиляди души, но колко точно никой не може да каже. Области с най-висока концентрация на роми са също така Стара Загора /над 24 000 души/, Сливен /20 478/ и Пазарджик /20 350/.
Британският вестник припомня, че Румъния не е успяла да използва дори една пета от общо 17,8 млрд. лири стерлинги за ромската общност, предвидени в предишната бюджетна рамка за периода 2007 – 2013 г.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *