Германия каза твърдо „Да“ на „Северен поток 2“

Германия е издала всички необходими разрешителни за строителството на разширението на морската част на газопровода „Северен поток 2“, става ясно от съобщение на Федералната агенция по морско дело и хидрография (BSH), цитирано от БТА. Именно тази институция в Германия беше последната, чието одобрение се чакаше по проекта.

Според оценката ѝ новите две тръби по дъното на Балтийско море са в съответствие с изискванията и специфичните нужди на корабоплаването и морската среда. По проекта обаче трябва да бъдат изпълнени защитни мерки по време на строителството, за да се избегне въздействие върху мигриращите птици. Германия заяви, че е одобрила изграждането на 31-километровия участък, който минава през водите й, тъй като газовото трасе не представлява опасност за корабоплаването или за околната среда

Разрешителните за строеж на „Северен поток 2″ се намират на различни етапи в останалите страни, в чиито териториални води ще преминат тръбите – Дания, Швеция, Финландия и Русия. От руския енергиен монополист заявиха, че очаква те да да издадат разрешителни през следващите месеци.

Дължината на целия газопровод е 1 225 километра и е с капацитет от общо 55 млрд. куб. метра годишно. Двете тръби ще бъдат построени успоредно на функциониращия в момента „Северен поток“, който беше въведен в експлоатация през 2011 година. Стойността на газопровода е 9,5 млрд. евро. Акционери в Nord Stream AG, която реализира проекта, са Газпром с 51%, по 15,5% имат немските E.On и BASF, а холандската Gasunie и френската GDF Suez имат дялове по 9%.

Проектната компания Nord Stream 2 AG ще реализира проекта. В нея единствен акционер е „Газпром“, а финансови инвеститори са европейските гиганти Engie, OMV, Shell, Uniper и германската Wintershall, която е част от холдинга BASF.

Европа е разделена за „Северен поток 2“. Повечето страни в Източна Европа се опасяват, че газопроводът ще засили зависимостта на ЕС от руския природен газ. Германия е един от лобистите за проекта. В Москва пък са категорични, че газопроводът ще бъде построен изцяло на икономически принцип.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *