Германия кани чужденци на работа

По инициатива на министерствата на труда и на икономиката и на Агенцията по заетостта са създадени сайт, насочен към квалифицираната работна ръка в Германия (www.fachkraefte-offensive.de), и сайт за чужденците (www.make-it-in-germany.com).
Първият цели да създаде връзка между германските работници и компаниите в сектори, в които търсенето е силно (информационни технологии, телекоми, медицина). Вторият, който е с германска и английска версия, хвали качеството на живот в Германия и улеснява търсенето на работа и установяването на чужденци.
В страна с ускорено застаряване на населението и ниска безработица (6,7% през май) правителството превърна наемането на квалифицирани служители в един от приоритетите си, коментира АФП.
„През 2025 г. на Германия ще й липсват по чисто демографски причини до 6 милиона души в трудоспособна възраст“, припомни министърката на труда Урсула фон дер Лейен, цитирана в комюнике. „Ако на първо място активираме всички неизползвани ресурси в страната, но също и в чужбина, Германия има добри шансове да остане силна страна в световната конкуренция“, изтъкна тя.
„С нашия интернет портал ще покажем на квалифицираните работници в чужбина защо си струва да живеят и да работят в Германия. Ние най-вече ще им покажем, че са искрено добре дошли“, увери министърът на икономиката Филип Рьослер. Той уточни, че сайтовете са насочени към държавите членки на ЕС, но също и към страните извън съюза.
На 7 декември 2011 г. германското правителство обяви, че ще улесни имиграцията на квалифицирани работници заради недостига на работна ръка, но ще продължи ограниченията за нискоквалифицирани българи и румънци.
С напълно свободен достъп са българските граждани, завършили висше образование, всички българи, които имат съответната степен на образование и желаят да продължат професионалното си обучение в Германия и сезонни работници, които имат право да работят до 6 месеца в една календарна година. Облекчи се и достъпът за български граждани с професионална квалификация, придобита с минимум двегодишно обучение, като отпада т. нар. пазарен тест, но продължава да се изисква разрешение за работа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *