Германия може да продължи живота на въглищните и атомните си централи

Германия може да продължи живота на въглищните и дори на атомните си централи, за да намали зависимостта си от руския газ след инвазията на Русия в Украйна, предаде Ройтерс. Това е обрат в основната енергийна политика на страната.

Ето кои са 5-те енергийни свръхсили на бъдещето - Money.bg

Много западни страни оказват натиск над най-голямата европейска икономика да стане по-независима от руския газ, но нейните планове целят постепенно премахване на топлоцентралите на въглища (ТЕЦ) до 2030 година и затваряне на АЕЦ до края на 2022 година. Това не оставя голям избор на Берлин, информира economynews.bg.

Канцлерът Олаф Шолц изложи по-радикален път, за да може Германия да намали енергийната си зависимост от Русия.

„Събитията от последните дни ни показаха, че една отговорна и насочена към бъдещето енергийна политика е решаваща не само за нашата икономика и за околната среда, но и за нашата сигурност“, посочи Шолц на специално заседание на Бундестага, посветено на украинската криза.

„Трябва да променим посоката, за да преодолеем зависимостта си от вноса на индивидуални доставчици на енергия“, допълни той.

Зелената" енергетика на Германия - много ВЕИ, но и много ТЕЦ

По думите му това ще стане чрез изграждане на два терминала за втечнен природен газ (ВПГ) в северните пристанища Брунсбютел и Вилхелмсхавен, както и чрез увеличаване на запасите от природен газ.

Германия обмисля и възможността да продължи живота на последните атомни централи, за да осигури доставките на енергия за страната, изтъкна министърът на икономиката Роберт Хабек, член на партията на „Зелените“.

Запитан от телевизия ARD дали може да се обмисля по-продължително функциониране на последните три АЕЦ, които са предвидени за затваряне до края на 2022 година, министърът отговори, че неговото ведомство ще отговори на този въпрос. „Не бих го отхвърлил по идеологически причини“, допълни той.

Роберт Хабек каза също така, че да се оставят да работят по-дълго централите на въглища също е опция.

В началото на миналата седмица Германия спря сертификацията на газопровода „Северен поток-2“ между Русия и Германия, след като Москва призна независимостта на двете източни украински сепаратистки области. След това Русия нахлу в Украйна, принуждавайки Запада да наложи нови санкции на Москва и превръщайки в още по-неотложен въпроса с газовите доставки. /БТА

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *