Германия (не) заслужава ТОВА

„Германия не заслужава ТОВА“, пропищя на главната си страница всекидневникът „Билд“, който е най-четеното издание в страната, под снимка на протестиращи в нацистки униформи и свастики.
„Отвратителни протести срещу Меркел в Атина. И продължаваме да им плащаме“, допълни вестникът. Достатъчно! Едва ли има нещо по-неблагодарно от това… Тази Гърция, която излезе в центъра на Атина вчера, не принадлежи към еврото“, отсече още медията.
Визитата на Меркел, която бе първата й, откакто избухна кризата в еврозоната, бе белязана от по-мек тон и похвали за положените от Атина усилия. Канцлерът дори окуражи страната да продължи по „трудния път“ на реформи.
Но повечето германски медии, изглежда, осъдиха пътуването като провал, що се отнася до сближаването на двете страни, тъй като мнозинството от гърците продължават да винят Меркел за затягането на коланите.
Посещението бе знак на добра воля. Но остава под съмнение дали тихият й израз на симпатия ще бъде чут от демонстрантите“, коментира „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. Едва когато гърците осъзнаят, че „Четвъртият райх“ не е виновен за мизерията им, ще видят светлината в края на тунела, която канцлерът запали“.

Меркел обаче изрази задоволство от усилията и постигнатия напредък от Гърция и пожела изпадналата в големи финансови, икономически и социални затруднения страна да остане в еврозоната.
„Искам Гърция да остане в еврозоната“, заяви канцлерката на пресконференция с гръцкия премиер Андонис Самарас. „Нашите разговори показват ясно, че в този момент има напредък всеки ден“, каза още тя и изрази убеденост, че трудните усилия си струват.
„Много беше постигнато. Има още много да се постига и Германия и Гърция ще работят заедно в много тясно сътрудничество“, но „ако не разрешим проблемите сега, те ще се проявят по-късно по още по-тежък начин“, предупреди канцлерката.
Гръцкият премиер Андонис Самарас е уверил Меркел, че Гърция „е решена да изпълни ангажиментите си“ както по отношение на приспособяването на бюджета, така и относно структурните реформи.

„Подчертах пред канцлерката, че гръцкият народ кърви, но е решен да остане в еврозоната“, допълни Самарас.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *