Германия отказва да промени данъчната си система

Германското правителство отхвърли вчера призивите от средите на управляващата коалиция за промяна на данъчната система преди следващите избори през 2017 г., предаде Reuters. За разлика от повечето големи икономики като САЩ, Великобритания и Франция, в германската прогресивна данъчна система данък общ доход не се коригира спрямо фактори като инфлацията. Това означава, че повишението на доходите се „изяжда“ от по-високата инфлация, в резултат на което служителите на практика са принудени да плащат по-високи данъци.

„Няма място за подобна маневра и затова не можем да правим подобни обещания“, заяви на пресконференция помощник-говорителят на Ангела Меркел Георг Щрайтер в отговор на въпрос за евентуална данъчна реформа. Въпреки че миналия месец германският канцлер се опита да сложи край на този дебат, през уикенда въпросът беше повдигнат отново от министъра на икономиката Зигмар Габриел и от неколцина консервативни премиери на провинции. Според тях през следващите четири години ще има възможности за реформи заради подобряването на публичните финанси.

Щрайтер обаче изтъкна, че основният приоритет на правителството е да постигне балансиран бюджет за 2015 г., а засега няма достатъчно сигурни прогнози за състоянието на финансите след това.

По-рано Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) призова Берлин да се заеме с проблема, познат в Германия като „студената прогресия“, като въведе индексиране на данъчната система.

Социалдемократите на Габриел, които са коалиционен партньор на християндемократите на Меркел, засега не натискат за промяна на системата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *