Германия предлага ЕКОФИН да решава за спасяването и закриването на банки

Партията на Ангела Меркел и Социалдемократическата партия са постигнали споразумение за рамката на европейския банков съюз, предаде Ройтерс, като се позова на анонимни източници, запознати с преговорите.

Германските партии предлагат звеното, което ще отговаря за спасяването и закриването на банки, да не е към Европейската комисия, а към Съвета на финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕКОФИН). Предлага се също така средствата от постоянния спасителенфондна еврозоната (Европейският механизъм за стабилност) да не са достъпни директно за закриването нафинансовиинституции.

Според източниците партиите трябва да изчистят още няколко правни въпроса. Целта им обаче е окончателното споразумение да бъде подписано в началото на седмицата, за да може финансовият министър Волфганг Шойбле да представи позицията на Германия на срещата на ЕКОФИН в четвъртък.

Европейският съюз (ЕС) иска да се споразумее за звеното за закриване и спасяване на банки до края на годината, за да може законодателството за банковия съюз да бъде прието преди изборите за Европарламент догодина. Изборите в Германия обаче и несигурността около позицията на Берлин поставиха под съмнение поставените срокове, посочва информационната агенция.

Механизмът за спасяване и закриване на банки трябва да скъса връзката между финансовите институции и правителствата – основен проблем в еврозоната по време на пика на кризата.

Споразумението между двете германски партии удовлетворява искането на социалдемократите парите от спасителния фонд да не се инжектират директно в проблемните банки, както и отговаря на опасенията на Меркел, свързани с даването на допълнителни правомощия на Еврокомисията.

Според източниците на информационната агенция германските партии са на мнение, че докато бъдат набрани достатъчно средства във фонда за преструктуриране на банките, който ще се попълва от самите финансови институции, няма как да се избегне вероятността правителствата да поемат финансовото бреме от спасяването или закриването на банки. Ако държавите изпаднат във финансови затруднения, ще могат да търсят средства от постоянния спасителен фонд на еврозоната.

Същевременно германските партии предлагат закриването на банките да бъде одобрявано от ЕКОФИН с обикновено мнозинство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *