Германия увеличи натиска над Гърция за спазване на реформите

Това заяви вчера в Бундестага германският министър на външните работи Гидо Вестервеле. Солидарността не е еднопосочна улица. Това, което сме договорили, трябва да се изпълнява, посочи той.
Вестервеле заяви също, че германското правителство ще настоява за по-справедливо разпределение на европейските финансови средства. Нужно ни е ново мислене при финансирането на проекти в Европа, смята той. Вестервеле посочи, че 80 млрд. евро от настоящия бюджет могат да се използват за инвестиции, които да подсилят икономиката в държавите от ЕС.
Той обаче се противопостави на исканията на Франция да се предоговаря фискалния пакт. Фискалният пакт е договорен и това продължава да важи. Абсурдно е нови избори да променят стари договори, заяви още той от трибуната на парламента в Берлин.
Германското правителство показва гъвкавост и е съгласно договора за фискалния пакт да бъде допълнен в точката икономически растеж. Промени обаче няма да има, заяви министърът на външните работи. Берлин продължава да настоява за провеждането на структурни реформи във всички държави от еврозоната, за да се прекрати задлъжняването.
Неговият колега в кабинета – финансовият министър Волфганг Шойбле, заяви в интервю за вестник „Райнише пост“, че еврозоната ще оцелее, ако върви по начертания вече път. Дори и Гърция да реши да се откаже от общата валута, това няма да причини разпад на еврозоната. Нужно е обаче да се придържаме към курса на спестяване и структурни реформи, посочва още той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *