Германия ще върне в родните им страни 100 000 мигранти тази година

100 000 мигранти ще си тръгнат от Германия тази година или доброволно, или чрез депортации, заяви вътрешният министър Томас де Мезиер, цитиран от ДПА. Той уточни още, че броят на хората, които се връщат по домовете си, се увеличава.

219 000 души с отхвърлени молби за убежище се намират в страната, показва доклад на вътрешното министерство, цитиран от в. „Билд“. Текстът критикува неспособността на управляващите да накарат мигрантите, които нямат право на убежище, да се върнат в родните си държави. В него се говори за „липса на политическа воля“ и за нежелание на самите мигранти да сътрудничат. Процесът отнема толкова много време, че чужденците успяват да минат в нелегалност преди депортациите.

80% от търсещите убежище пристигат с фалшифицирани самоличности или изобщо без да притежават документи. Екстрадицията им обаче често е невъзможна, тъй като дори когато произходът им е известен, много от родните им страни отказват да ги приемат без документи.

Миналия месец германският парламент обяви Алжир, Мароко и Тунис за безопасни страни, което значи, че техни граждани няма да имат право на убежище. „Понякога, за да помогнеш, трябва да кажеш „не“, коментира тогава вътрешният министър Томас де Мезиер. Той добави, че само предлагането на закона е намалило нивата на миграцията, понеже е демотивирало хората да тръгват изобщо.

През февруари Мароко гарантира пред Берлин, че ще приеме обратно гражданите си, които не са получили бежански статут. Правителството на Мароко ще обработва всички постъпили искания за депортиране в рамките на 45 дни.

През 2015 г. 10 000 мароканци пристигнаха в Германия с претенции за бежански статут, сочат данни на Министерството на имиграцията и бежанците. Само 3.7% от гражданите на северноафрикански държави получават убежище.

Австрия обяви същите държави за безопасни през февруари, за да успее да ограничи приема на имигранти до 127 000 души, или до 1.5% от населението на страната, през следващите 4 години, както обещаха властите. Миналата година Германия обяви за безопасни Албания, Косово и Македония.

 

monitor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *