Германия ще отговори на икономическото забавяне с повече инвестиции

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че отговорът на Германия към „очевидното отслабване” на икономиката ще е промяна в курса на публичните разходи – от потребление към повече публични инвестиции.

Шойбле призна, че правителството ще понижи прогнозата си за растежа на икономиката през тази седмица и определи санкциите над Русия, геополитическата несигурност, по-слабият растеж в останалата част на Европа и загубата на доверие от потребителите като основни причини за отслабването.

Той направи изказването пред репортери, в кулоарите на годишната среща на финансовите министри във Вашингтон, организирана от МВФ и Световната банка.

„Явно е, и такъв ще е отговорът на централното правителство, че трябва да увеличим опитите си за повече инвестиции в публичния и частния сектор”, коментира Шойбле.

„Когато има простор за това, ще променяме тежестта от потреблението към инвестиционните разходи”.

Германската икономика се забавя, заради по-слабия износ и заради това, че вътрешните политически мерки на канцлера Меркел задържат растежа, пишеха в доклад от 9 октомври четири икономически института, които консултират правителството.

Данните за износа за август бяха най-слабите от януари 2009, в поредния знак за това, че икономиката на страната не успява да се възстанови. Тя вероятно е отчела нулев растеж през третото тримесечие, след като се сви с 0.2% през второто, според прогнозата от доклада на въпросните четири института.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *