Германската икономика регистрира ръст от 8,2%

Германската икономика е постигнала скок след спада, причинен от въвеждането на карантинни мерки в борбата за овладяване на разпространението на новия коронавирус, и е нараснала с 8,2 на сто през третото тримесечие на тази година, предаде ДПА.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На годишна основа – спрямо юли-септември 2019-а – брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа е нараснал с 4,3 на сто, съобщи днес Федералната статистическа служба, информира bnr.bg.

Тримесечния скокът на БВП за периода юли-септември е най-големият, откакто през 1970 година започва да се води такава статистика. Освен това той е превиши прогнозирания от икономисти, анкетирани от Ройтерс, които очакваха нарастване със 7,3 на сто.

 Свят :: Германия забрани контактите между повече от двама, Меркел е под карантина :: Monitor.bg

Това силно увеличение последва безпрецедентното понижение на БВП на Германия с близо 10 на сто през второто тримесечие, когато буквално колабираха разходите на домакинствата, корпоративните инвестиции и търговията, отбелязва „Ройтерс“.

Германия вече няма да слага под карантина всички, пристигащи от ЕС
 По-силното от очакваното увеличение на БВП през третото тримесечие се дължи на активизирането на частното потребление, съживяването на инвестициите в оборудване и много силния износ, отчете Федералната статистическа служба.
Коронавирус: Германия налага 14-дневна карантина за влизащите от високорискови зони - News.bg

Тя очаква икономиката на Германия да се свие с 5,5 на сто тази година в сравнение с прогнозирания преди време спад от от 5,8 на сто.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *