Германската икономика с рекорден ръст за 2010-а

Германската икономика е нараснала с 3,6 на сто през 2010 година, което е рекорд след Обединението на двете Германии преди двайсет години, предадоха световните агенции, позовавайки се на националната статистическа служба (Destatis). През 2009 година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се сви с 4,7 на сто под въздействие на световната икономическа и финансова криза.

За последните двайсет години предишната най-висока стойност на растежа в Германия беше отчетена през 2006 година (+3,4 на сто). Икономиката на страната е нараснала миналата година благодарение на силното увеличение на износа и засилването на вътрешното търсене, отбелязва АП. Германия е вторият най-голям износител в света след Китай.

В същото време бюджетният дефицит на страната се е увеличил до 3,5 на сто от БВП през 2010 година до 88,57 милиарда евро. Така Германия надвишава допустимата стойност от 3 на сто от БВП за страните от еврозоната, определена от Пакта за стабилност и растеж. През 2009 година бюджетният дефицит на Германия беше 3 процента от БВП след съвсем леко превишаване от 0,1 на сто през 2008 година. Правителството в Берлин прие мащабен план за строги икономии, целящ да бъдат съкратени разходите с 80 милиарда евро до 2014 година.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *