Германският бизнес климат е на шестгодишен връх

Настроението сред мениджърите в Германия се подобрява значително през март.

Индексът за бизнес климата Ifo се покачва от 111,1 пункта до 112,3 пункта, става ясно от месечната анкета на мюнхенския институт сред 7 хил. мениджъри. Това е най-високото равнище от юли 2011 г. Ръстът е изненадващ, защото анкетирани от Dow Jones Newswires икономисти очакваха стабилна стойност от 111 пункта.

„Ръстът се ускорява“, коментира президентът на Ifo Клеменс Фюст. Това е най-важният германски конюнктурен параметър и се счита за надежден индикатор за развитието за следващите шест месеца.

Индексът за оценка на актуалното състояние се покачва през март до 119,3 пункта от 118,4 пункта през предходния месец. Прогнозата на анализаторите беше за лек спад до 118,3 пункта. Индексът за бизнес очакванията се покачва до 105,7 пункта спрямо 104,2 пункта месец по-рано, докато икономистите очакваха стойност от 104,1 пункта.

Настроението се подобрява особено в зависещата от износа индустрия. „Причина за добрите тенденции е повишаващото се отново търсене“, пояснява Фюст. В търговията на дребно също има ръст, а индексът за търговията на едро отчита лек спад. В строителния сектор барометърът се повишава до най-високото си ниво от 1991 г. насам.

„Когато има ръст, наистина е ръст“, коментира пред германския икономически всекидневник Handelsblatt главният икономист за Европа на Nordea Холгер Зандте. По думите му високите очаквания дават да се разбере, че през следващите месеци ще има засилени инвестиции в машини и оборудване.

„Въпреки политическите предизвикателства изглежда, че икономиката се намира в златна епоха“, коментира пред Ройтерс и главният икономист на VP Bank Томас Гицел. По думите му и за тази година за Германия се очертава солиден икономически растеж.

В момента германската икономика се възползва от съживяването на глобалната конюнктура, което води до ръст на производството и на износа на индустрията, информира investor.bg. Редица мозъчни тръстове вече повишиха прогнозите си за ръста на местната икономика за тази година. Въпреки това обаче редица рискове остават  – от изборите във Франция до преговорите за Brexit и протекционистките мерки на важни експортни конкуренти като САЩ.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *