Германският финансист №1: Имаме по-слаб растеж, но сме далеч от рецесията

Немският финансов министър Олаф Шолц изключи възможността за нов държавен дълг, чрез който да се стимулира забавящата се икономика на Германия и обвини за анемичния растеж през тази година външни фактори като нерешените търговски спорове и риска Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение.

В интервю за Би Би Си, излъчено в петък, финансовият министър от Социалдемократическата партия също така отхвърли опасенията, че най-голямата европейска икономика може да изпадне в рецесия, след като по-рано тази седмица правителството намали наполовина прогнозата си за икономическия растеж през 2019-а година до едва 0,5%.

Неговото изявление е факт, тъй като коалиционното правителство на Ангела Меркел между десницата и левицата в Германия е изправено пред призиви от свои партньори от ЕС и от Международния валутен фонд за насърчаване на инвестициите, докато депутат от десницата поиска нов пакет от стимулиращи мерки за ускоряване на слабия икономически растеж.

„Просто имаме по-слаб растеж, който обаче е далеч от рецесията“, отбеляза Олаф Шолц. „Ако наистина сте глобализирана икономика, ако сте голям износител и вносител, всичките тенденции в световната икономика ще окажат влияние върху развитието на вашата държава. Знаем, че има забавяне на световната икономика. И ние знаем откъде идва това забавяне, като зад него стоят предимно политически причини“, посочи той пред Би Би Си.

Олаф Шолц добави, че търговските спорове на Съединените щати с Китай и с ЕС, както и неяснотата относно процеса на Брекзит са основни причини за забавянето на германската икономика, а не наличието на структурни проблеми като слабите инвестиции.

Решението на Шолц да не се поема нов държавен дълг предизвика критика както от страна на консерваторите на Меркел, така и от представителите на неговата Социалдемократическа партия, както и от бизнес лидери, които настояват за по-ниски корпоративни данъци.

„Съгласявам се силно с всички в Германия, които казват, че не трябва да поемаме допълнителен дълг“, подчерта финансовият министър.

„Много добра политика е, че ние заявяваме, че имаме достатъчно дълг в Германия и не трябва да го увеличаваме и че ще се придържаме към правилото да няма по-нататъшно увеличаване на публичния дълг“, посочи той.

Олаф Шолц заяви, че одобрените данъчни облекчения за семействата в размер на 10 млрд. евро годишно, по-високите разходи за пенсии и за социални помощи, както и инвестициите в цифровизация, инфраструктура и научноизследователска и развойна дейност би трябвало да оживят германската икономика.

В Германия, чиято икономика се намира в непрекъснат растеж последните девет години, има закон от 2011-а година за „спиране на трупането на дълг“, който принуждава федералните и регионалните правителства на практика да премахнат структурните си бюджетни дефицити в продължение на пет до десет годишен период.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *