Германски инвеститор влага 1.8 млн. лева в дървесна плантация

В нея ще се отглеждат- култивирана бяла акация, черница, череша, черен орех, хималайски и атласки кедър и скоруша. Ще бъдат разкрити 5 работни места.
 
В края на миналата година бе подписан договор за изграждането на плантации в землищата на свищовските села Алеково и Хаджидимитрово, като инвестицията тогава бе за над 5 милиона лева и бяха разкрити 9 работни места.
Целта на инвеститорите е засаждането и отглеждането на дървесни видове за получаване на продукция от европейско фино дърво. Всяко едно от дърветата в плантациите ще притежава собствен уникален номер и паспорт, а данните за здравето му ще се отчитат със специална джипиес система. Височината и дебелината на насажденията се измерват чрез лазер.
Тези дървесни видове се използват в производството на мебели, паркети, парапети, градински мебели и яхти. Например култивираната бяла акация, позната още като „мачтова рабиния“, се отличава с бързия си растеж. За 8 години дървото достига дебелина на ствола до 20 см, след 14 години – 32 см, а след 20 години- 47 см. Икономическите резултати при експлоатацията на насаждения от този дървесен вид са сходни с тези на тропическата тикова дървесина, която е една от най-търсените суровини в мебелната промишленост.
Проектът е изключително важен и за опазването на околната среда. Насажденията притежават реномирания екологичен сертификат за трайно отглеждани дървесни видове на Международната организация по горите.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *