Германците замърсяват новогодишното небе с фойерверки за 137 млн. евро

Германската Федерална агенция за защита на околната среда призова днес хората да се откажат от фойерверките в новогодишната вечер, тъй като замърсяването на въздуха с фини прахови частици се очаква да достигне още по-високи нива, информира ДПА.Според изчисленията на агенцията около 4500 тона фин прах се издигат във въздуха над Германия в новогодишната нощ.
„Това се равнява на около 15,5 процента от количеството твърди частици, отделяни от пътния трафик всяка година“, посочва ръководителката на агенцията Мария Крауцбергер пред в. „Райнише пост“.
Ако използвате по-малко фойерверки в нощта на Нова година, или изобщо се откажете от тях, можете да помогнете за намаляване на замърсяването с фини прахови частици. Това е от полза за здравето ви и намалява отпадъците по пътищата и в околната среда, допълва тя.
Твърдите частици се образуват в процеса на горене. Те могат да достигнат белите дробове и да влязат в кръвообращението, да причинят възпаления на дихателните пътища, тромбози и сърдечни заболявания.
Опитът сочи, че високи нива на твърди частици в новогодишната нощ се измерват в градове като Берлин, Мюнхен и Хамбург. Пускането на фойерверки е популярна традиция в Германия. Миналата година германците са купили фойерверки за около 137 млн. евро, според германската Асоциация на пиротехническия сектор.

Германците празнуват началото на новата година на 31-ви декември, този ден не е официален празник, обаче повечето хора работят само половин ден. В Германия Silvester обикновено се празнува с приятели, докато  Коледа обикновено вече е прекарана със семейството. Има изключения от това, разбира се. Традициите на германския Silvester включват гледане на известния английски скеч ‘Вечеря за Един’ у дома. Фойерверки са законово разрешени да бъдат използвани от 18:00 нататък на Нова година. Те могат да бъдат закупени във всички магазини около две седмици предварително. Много градове също предлагат обществени фойерверки, които хората могат да гледат. По време на празниците столицата на Германия си е извоювала репутация на град на празненствата през цялата година. “Party Myle” безспорно е най-голямото събитие. Близо два километра между Бранденбургската врата и Колоната на победата са изпълнени с барове, хранителни щандове, музикални сцени, палатки и лазерни спектакли.

 

Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *