Германците ще се пенсионират на 69 години

Ако недоволствате срещу повишението на възрастовата граница за пенсиониране, ето ви нещо върху което да поразсъждавате. Искате ли изобщо да получавате пенсия?

Ако отговорът логично е „да“, то трябва да се замислите върху следното. Ще може ли пенсионната ни система да издържи застаряващото население на страната ни и ще има ли достатъчно средства за пенсия след, да кажем 20-30 години?

Върху този въпрос разсъждават в една от най-богатите европейски държави – Германия.

Нещо повече, според немската централна банка, пенсионната възраст в страната, трябва да се повиши до 69 годишна възраст до 2060-та година, за да се отнеме част от натиска върху пенсионната система, в среда на застаряващо население. Звучи ли ви познато?

Наскорошната реформа в пенсионната система на Германия, обаче, няма да е достатъчна, за да предпази пенсиониращите се германци от по-малки пенсии до 2050-та година, според данни на финансовата институци.

В допълнение ниските лихви, са допълнителна заплаха пред размера на пенсията.

И докато по-високи социални удръжки за пенсия на работещите в момента, могат частично да подобрят състоянието на пенсионната система, „повишението на данъчното бреме ще имат други негативни ефекти върху икономиката“, смятат от банката.

За да се избегне всичко това, ще е необходимо по-нататъшно повишение на пенсионната възраст, се казва в изявлението, информира econ.bg.

Настоящите правителствени планове са за повишаване на пенсионната възраст до 67 години до 2030-та година, но най-вероятно ще се наложи по-нататъшно повишение на тази възраст, смятат финансовите експерти.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *