Германци инвестират 15 млн. евро в БМФ Порт Бургас

 Българско дружество, част от германска компания, водещ производител на метали и мед в Европа, откри нов склад за медни суровини, разположен на територията на БМФ Порт Бургас.

Новите съоръжения предоставят възможност медните концентрати да се транспортират и съхраняват в затворени пространства, като насипният материал се обработва без загуби и разпиляване, по най-съвременна методика.

Инвестицията е на стойност 15 милиона евро. Тя включва технологични съоръжения за разтоварване от кораби на медни концентрати, тяхното транспортиране, автоматизирано претегляне, складиране в затворен склад и товарене на жп вагони за транспортиране към производствената база на компанията в района на Средногорието.

Целият процес се управлява от команден пулт чрез система за управление с последно поколение контролери. Той включва грайферни кранове за разтоварване на медните концентрати в два приемни бункера, гумено-лентови транспортьори, разположени в закрити галерии, склад с място за разделно складиране на различните качества концентрати със застроена площ от 6000 кв. м. и проектен капацитет 65 000 тона. Изградена е оросителна система против разпрашаване при разтоварване, както и помощна сграда за товарене на жп вагони.

През септември тази година е планирано оборудване на съоръжението и с най-модерния хидравличен кран Sennebogen 8400 EQ с минимално ниво на шум и без вибрации по време на работа.

Лично министърът на транспорта Ивайло Московски присъства на откриването на новото съоръжение. Той заяви, че държавата е предприела мерки за привличането на допълнителни инвестиции чрез подобряване на условията на бургаските пристанища.

„Има одобрено удълбочаване в зоната на Бургас. Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ е предвидило и ред други инвестиции. Общата им стойност доближава 30 милиона лева, така че условия от страна на държавата ще има. Дано да продължи да го има този икономически растеж и ако може, да е по-голям. Това би допринесло още за засилване на товаропотоците“, каза Московски.

Сред присъстващите на събитието бяха и областният управител Вълчо Чолаков, и зам.-кметът по строителство, инвестиции и регионално развитие Чанка Коралска. Тя заяви, че приоритет на Община Бургас е да осигурява добри условия за инвестиции и двете индустриални зони – в Бургас и Българово, са пример за това, информира pik.bg. Работи се усилено и по изграждането на добра инфраструктура като част от стратегията за развитието на бизнеса в града.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *