Герхард Шрьодер стана шеф и на Северен поток 2

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер оглавява съвета на директорите на компанията Норд стрийм 2, оператор на проекта за газопровод Северен поток-2.

Това съобщи в. „Тагесшпигел“, цитиран от ТАСС и БТА, и припомня, че по-рано Шрьодер оглавяваше консорциума по строителството на първата линия на газопровода за доставка на газ от Русия за Германия, заобикалящ транзитните страни по дъното на Балтийско море.
За планирането, строежа и експлоатацията на двете линии от морския газопровод Северен поток-2 беше създадена швейцарската компания Норд стрийм 2. Сега Газпром притежава 100 процента от акциите й.
Вчера Газпром съобщи след среща с участниците в Северен поток-2 – френската Анжи (ENGIE), австрийската О Ем Ви (OMV), германската Винтерсхал (Wintershall) и филиалът на Е.ОН (E.ON) – Унипер (Uniper) както и британско-холандската Шел (Shell) – европейските партньори са потвърдили позицията се да съдействат при реализацията на проекта.
Преди това ръководителят на руския газов гигант Алексей Милер обяви, че партньорите до края на годината ще изберат нов модел на финансиране. Заявка за създаване на смесено дружество беше подадена до германския и полския антимонополни регулатори. Германия даде одобрение, а Полша изрази възражения, защото според нея то може да доведе до ограничаване на конкуренцията. Впоследствие компаниите оттеглиха молбата си от полското ведомство.
Проектът Северен поток 2 предвижда да бъдат построени две подводни газопроводни линии с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно, които да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море, а оттам да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година.
Капиталовите разходи се оценяват на 8 милиарда евро, а общата стойност с отчитане на проектното финансиране е 9,9 милиарда евро.
Милен АТАНАСОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *