Гечев: Мирослав Найденов излъга много тежко

„Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов излъга много тежко като каза, че 99% от субсидиите са платени. Това не отговаря на истината“, отбеляза Явор Гечев.
Той припомни данни, изнесени от самото земеделско министерство, според които 550 производители не са получили европейски субсидии, а над 16 000 фермери не са получили национални доплащания.
657 милиона лева са предвидените европейски средства за субсидии за кампания 2010, а от тях реално са платени 550 милиона лева, припомни още Гечев, който се притеснява, че ще се наложи да върнем разликата от 107 милиона лева, защото те така и няма да успеят да стигнат до фермерите.
Според левицата именно от неизплатените средства за национални доплащания може би ще дойдат обещаните средства на тютюнопроизводителите в размер на 35 милиона лева, които трябва да бъдат платени през този месец.
От БСП съобщиха, че вероятно много земеделски производители ще обжалват в съда актовете за държавно вземане, издадени от ДФ „Земеделие“, защото според фонда тези фермери са получили неправомерно средства за кампания 2009.
Депутатът от Коалиция за България Атанас Мерджанов, който на 29 април се е срещнал със земеделци от ямболския край, разказа, че в тази част от България са издадени стотици актове за държавни вземания, а за част от земите дори не са направени проверки на място.
Народният представител от левицата Пенко Атанасов, който е и член на земеделската комисия в парламента, заяви, че е крайно наложително министърът на земеделието да подаде оставка, защото политиката, която той води е неадекватна.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *